Форумът е поредна крачка към конгреса на социалистите

Националният съвет на БСП се събира на пленум. Официалната причина е, че конгресът на партията ще уточнява правилата за избора на ново ръководство. В основна тема обаче вероятно ще се превърне разцеплението в редиците на левицата от последните дни. До него се стигна, след като 27 депутати от партията гласуваха „за” Сотир Цацаров като шеф на Антикорупционната комисия, въпреки партийното решение гласуването да е против.  

Гласуването за Цацаров доведе до напрежение в групата на БСП

„Гласуването „за” и „против” кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ е скандална тема. Ще я обсъдим на съвета. Трябва да се разбере каква е мотивацията на някои членове на партията  да гласуват за Цацаров. БСП е демократична организация и позволява различни мнения. Чух различни обяснения защо така са гласували тези хора. Иска ми се да вярвам, че няма задкулисна организация”, заяви в ефира на „Събуди се” Александър Симов, член на ИБ на БСП. 

„Няма договорка между БСП и ГЕРБ по темата за субсидията. БСП е единствената опозиция в този парламент", каза още Симов.

По думите му на днешния пленум ще се обсъди предложението решенията на прокуратурата да подлежат на съдебен контрол.

Повече по темата гледайте във видеото