Световноизвестният дизайнер създава истински архитектурни шедьоври не само по света, но и у нас

Наричат го маестрото на интериорния дизайн. Световноизвестният Пиетро дел Вальо създава истински архитектурни шедьоври не само по света, но и у нас. Всеки, който се докосне до неговите творби, остава без дъх. Безпогрешен вкус и безупречен в работата си. Това е рецептата за световния успех на Пиетро дел Вальо.

„Отдавна започна моят път в този занаят. Но по-скоро това за мен е вътрешна необходимост да изразявам себе си чрез вътрешния дизайн”, разказа топ дизайнерът.

Всичко започва в меката на изискания вкус и стил – Италия. Роден е в града на барока -  Неапол, в семейство на лекари Пиетро дел Вальо нарушава родовата традиция, защото поривът да създава и твори е по-силен от науката.

 „В семейството си нямам дизайнери. Майка ми особено много държеше да уча медицина. И изкарах една година в университета, но се разбунтувах и й казах, че моята креативност няма място тук. По-късно тя ме разбра и оцени това, което правя”, каза още Пиетро дел Вальо.

Световноизвестен интериорен дизайнер представи книгата си у нас

И така започва работа като дизайнер на мебели през 1987-а година. Още тогава талантът му е забелязан от най-големите в бранша.

Няколко години по-късно дизайнерът се престрашава да отвори собствено проектантско студио в един от най-красивите и аристократични градове в Италия - Флоренция. И така вълнуващата кариера на Дел Вальо разцъфва, както и произведенията на изкуството, които са плод на въображението и фантазията.

„Моите колеги са чудесни и уважавам дълбоко работата им. В последния брой на списание „Архитектурен дизайн” съм отличен сред най-добрите 14 интериорни дизайнери в цяла Италия. Може би това, което ме отличава е моята способност да слушам. Моето убеждение е не да изявя себе си, а да създам д осъвършенство това, което си представя собственикът на къщата, хотела или вилата, по които работя”, поясни той.

Една от най-отличителните творби на Дел Вальо е легендарното кресло „Грейс“. То носи на създателя си световна слава. Изложено е в Музея на архитектурата  в Чикаго в експозиция за най-интересните 25 места за сядане през последните 25 години.  

Неусетно италианският майстор на архитектурни шедьоври се превръща във фаворит на европейския и американския хайлайф. Някои от най-прочутите дами на Италия се кълнат в безупречния му вкус. Канят го да превръща домовете им в истински бижута с лукс и комфорт. 

Дел Вальо има проекти по целия свят - от Италия и Западна Европа, през САЩ до Балканите и Русия. В тяхната архитектура налага неаполитански барок, визии от тосканските дворци през Ренесанса и флорентински вкус. Щрихи, които определят и модния вкус на дизайнера. Споделя ни, че щипка лудост никога не е излишна.

„При нас артистите винаги има елемент на лудост в облеклото. Избрах червени чорапи, защото различните цветове носят определен заряд и енергия. Червеният цвят е енергията на Везувий . Искам да покажа, че съм много положително зареден”, каза още Пиетро дел Вальо.

В момента виртуозът на интериора работи по възстановяването на чифлик в Тоскана и интериарния дизайн на къща в Швейцария. Предстоят и нови, забележителни проекти в България.