Лентата тръгва по кината от 20 декември

Документален филм за „Плаващите кейове” на Кристо направи режисьорът Андрей Паунов. Проектът беше широко отразен, много хора се разходиха по него и се заснеха. „Да ходиш по вода” е филм, който всъщност е портрет на Кристо, смята авторът му.

„Той общо взето е всичко това, което никой не е виждал за този проект. Случването на проекта даде една невероятна възможност да се направи един много добър портрет на един човек в действие”, споделя Паунов.

„Да ходиш по вода“ - в кината от 20-и декември

„Кристо е еднакво отворен към всички. Той е човек, който е изключително фокусиран към своя процес. Той тича след едни сложни и невъзможни мечти. Той не се раздава просто така. Той е просто себе си”, смята режисьорът.

„Този филм е направен в колаборация с Кристо, той е монтиран в сградата му. Като започнахме да го правим, основната идея беше как можем да покаем есенцията на изкуството на Кристо и начина, по който то се случва”, обясни Паунов.

"МАСТАБА" НА КРИСТО: Художникът открива уникален проект в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Проектите на Кристо обикновено се случват в рамките на две седмици, 16 дена, два-три уикенда. След това те изчезват и остава само спомен. Кристо много чинно документира всичко, което се случва. На базата на това, 10 екипа са следвали всички аспекти”, разказа той

„Едно такова събитие е такъв хаос, че е много трудно да бъде организирано. Това е един проект, който тича след истинското. Това наистина е един отворен портрет, който се опитва да хване едни парчета от истински живот, истински свят. И показва нещата, такива каквито са”, разкри Паунов.

Филмът „Да ходиш по вода” тръгва по кината от 20 декември.