Главният секретар уточни, че голяма част от нарушенията са били за употреба на алкохол

Нов закон за движение по пътищата. Това предлагат институциите, след тежките инциденти през последните дни.Той трябва да бъде готов до края на мандата на правителството през 2021 г. Така окончателно отпада лансираната преди 2 г. идея Законът за движение по пътищата да бъде разделен на три. „Той ще консолидира всичко това,  по което се е работило – както въпросът за подготовката на водачите, така и въпроса за пунктовете за технически прегледи и регистрация на МПС, въпроси свързани с правоприлагането, административно-наказателната дейност”, коментира министърът на транспорта Росен Желязков.

„Засилените мерки дават резултат, но това е борба на мускули. Ние трябва да работим по-глобално наистина и тази тема трябва да се обсъжда, обсъжда, да се показва, за да разберат хората, че това е важно за техния живот и животът на близките им”, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Оказва се, че въпреки всички акции, които Пътна полиция провежда,  дисциплината ни на пътя не се подобрява.  „От 14.30 събота до 8 часа сутринта – 7000 нарушения близо имаме констатирани. Голяма част от тях за скорост,  за употреба на алкохол, неправоспособни водачи, за съжаление имаме и случаи с наркотици”, поясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

АКЦИЯ: МВР праща повече полицаи на пътя

Неправителствените организации искат  да има и пътна карта за безопасността на движението у нас. „Тя трябва да гарантира, че готвените промени ще бъдат последователни. Така че независимо кой е министър да няма хрумвания – 3 закона, 1 кодекс, 7 наредби. Да има ясна предвидимост за всички граждани”, коментира Богдан Милчев от Института  за пътна безопасност.

Автоинструкторите също държат на своето в бъдещия закон- ясно регламентиране колко да са минималния брой часове кормуване.Друго искане е за окончателно решаване на проблема с паркирането на принципа „спирам за 5 минути само”. „Българинът не е научен да шофира по магистрала. Той не може да прецени скоростта на товарния автомобил, собствената си скорост и на мощния автомобил, който лети зад него, но точно след около 35 секунди го настига”, коментира Йонко Иванов, председател на Съюза на автоинструкторите.

„Аз като баща за мен е важно синът ми да си вземе изпита със собствени знания и опит”, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

„Ако ние не променим манталитета на подрастващите и чрез тях не променим манталитета на техните родители няма да постигнем нищо. Войната ще бъде загубена тотално”, добави Йонко Иванов.

Най-вероятно ще отпадне и идеята за селфи при кормуване. Тя беше предложена през лятото като мярка срещу фиктивното явяване на часовете за подготовка.