Полицията засилва проверките по пътищата и гарите

Голямото пътуване от София започна още в петък по обед. Очакванията са между 250 000 и 300 000 автомобила да напуснат столицата за празничните дни.

„На терен са всички налични екипи на „Пътна полиция”, заедно с екипите на „Охранителна полиция” за подпомагане на регулирането. Ще следим основно и за нарушения на скоростните режими. Всички наши налични технически средства за контрол на скоростта са на терен”, посочи инспектор Петър Соколов от „Пътна полиция”.

Сериозен трафик се очаква и по магистралите. За да не се образуват колони на „Хемус”, при тунел „Витиня”, вече действа реверсивно движение. То ще остане в сила в събота, както и в понеделник.

Още преди обед в столицата започнаха да се образуват колони от автомобили в посока магистрала „Тракия”.

„Автомобилите, които излизат от София по АМ „Хемус” се движат в двете пътни ленти през тунела, а движението, което се извършва в посока София е пуснато по обходния маршрут”, допълни инсп. Соколов.

Отново имаше тежки инциденти с фатален край. Бебе на година и половина загина при катастрофа в Русе в четвъртък вечерта. Автомобил се е блъснал в колона на мост, пострадали са две жени и мъж. Водачът е седнал зад волана пиян с 2,44 промила алкохол. Осъждан е над 10 пъти. Бебето не е било в задължителното столче, а е било в ръцете на момичето. Когато колата се е забила в колоната на моста, детето е изхвръкнало и се е ударило фатално.

При друг инцидент мъж загина при катастрофа в Тетевенско в петък сутрин. Той се е ударил в крайпътно дърво.

Полицията засилва мерките на пътя преди празниците

 

Над 3 600 полицаи с 205 камери, както и цивилни екипи на „Пътна полиция” ще следят за спазването на правилата за движение през празничните дни.

От АПИ съобщиха, че заради очаквания засилен трафик се спира движението на тирове в петък, събота и в понеделник, в часовете от 16-20 ч.

Ще има засилено полицейско присъствие, основно по пътищата към курортите и границите на страната. Полицията ще следи за нарушения на пътя, а допълнителни екипи на ДАИ ще затегнат контрола около жп и автогари, за да не допуснат нерегламентирани превози. Катаджиите пък ще проверяват с акцент върху агресивно шофиране, несъoбразенa скорост, употреба на алкохол и наркотици. Ще дебнат за неправоспособни водачи и дали автомобилите са подготвени за зимата.

Само през миналата неделя са станали над 7000 нарушения на скоростта.