От МВР съветват да не оставяме без надзор личните си вещи

МВР с извънредни мерки срещу кражбите по празниците. Униформени и цивилни полицаи ще следят за реда на най-уязвимите места.

По официална статистика домовите и джебчийските кражби са намалели. От януари до момента са регистрирани 5000 кражби от къщи и апартаменти, а пострадалите от джебчии  са  915.

Строгата охрана в моловете е изгонила джебчиите оттам, твърдят полицаи. Престъпниците вече търсели нови жертви в градския транспорт. Една от тях е Веселка Борисова. Крадат й портфейла в тролей номер 5 на път за центъра на София.

„Усетих, че стана тълпа в рейса и изрусена дама пред мен, предполагам, че тя го взе. Парите бяха около 10 лева. Нищо съществено”, разказва Веселка Борисова, пенсионерка.

Жената разбира за кражбата, когато вижда, че ципът на чантата й е леко отворен.  Заради случаи като този  полицаите предупреждават да сме по-внимателни, когато пътуваме в градския транспорт.

Както джебчийските, така и домовите кражби зачестяват преди и след празниците. Крадците търсят основно тъмни апартаменти и къщи. Първо винаги се отправяли към ниските етажи, обясняват разследващи.

„Те се завъртат, стоят около блоковете, оглеждат. Има паркирана кола, човек слиза, влиза. Пак минава. Донякъде са и характерно облечени – качулки, бейзболни шапки, суитчъри”, обяснява Росен  Белишки, Главна дирекция „Национална полиция”.

Правилото, че дограмата и вратата са най-важни, остава.

„Ако е стабилна метална блиндирана врата с качествен заключващ механизъм. Това със сигурност много ще затрудни крадците”, допълва Росен  Белишки, Главна дирекция „Национална полиция”.

И в градския транспорт, и по домовете най-много се крадат телефони, лаптопи и чанти. Въпреки отчетения спад на този тип престъпления, от МВР пращат униформени и цивилни полицаи на най-уязвимите места в страната.