В някои градове водата е обогатена с уран, а на места няма канализация

Липсващата вода в Перник - водният режим. Проблемите и на други места в страната - предколедната идея за нови, по-високи цени на водата, които министърът на регионалното развитие каза, че няма да подкрепи. Тема от седмицата, която продължаваме сега с кореспондентите на NOVA. Цени и качество – в Кърджали, Хасково, Благоевград, Русе. Някъде водата е обогатена с уран, а другаде няма канализация.

За Кърджали предложението е цената на водата да се увеличи най-много, с около 9 на сто.и вече да струва над 2,60.

От Водното дружество обясняват, че всичко се прави по бизнес план. "Де факто се увеличава пречистването спрямо миналата година, когато ни беше намалена цената, а питейната вода се увеличава с 5 ст.", каза гл. инженер ВиК Кърджали Фахри Мустафа.
 
Хората искат чиста вода. Борбата с високото съдържание на уран в питейната вода започна със спешно отпускане на 2 млн. лева за нови кладенци и водопроводи, но строителството им се проточи.

В последните дни на годината новите кладенци вече са получили акт 16. "Към днешна дата всичко е изпълнено и отчасти предоставено на асоциацията по ВиК", каза още кметът на Община Хасково - Станислав Дечев.

Очакват се първите официални проби от водата да излязат в началото на януари и след това ако всичко е наред, пиенето да бъде разрешено.

В Благоевград цената на водата в момента е лев 86 стотинки. От Нова година тя ще стане 1.95. 

"Така че няма голяма разлика в цената. това са приблизително 7 стотинки увеличение на предоставената комплексна цена. Ние плащаме една от най-ниските цени дори и доставката на вода за територия, която обслужваме ние, е най-ниска на територията на цялата страна", заяви управителят на ВиК Благоевград - Росица Димитрова. 

Жителите на Благоевград имат претенции и към качеството и към цената на водата.

За да се решат проблемите с инфраструктурата, ВиК разчитат на европейски средства. Такива обаче засега няма, защото във ВиК асоциацията не членуват всички общини, каквото е изискването за европейско финансиране.   

Планираното увеличение с 20 стотинки на кубик вода в Русе се отлага.

"ВиК отчита, че гражданите са натоварени със значителни разходи през този сезон, предимно за отопление и ще използва минималните резерви, които има в дружеството и до първи април цената на водата няма да бъде увеличавана", добави д-р инж. Сава Савов, управител на ВиК-Русе.

Цанка живее в „Долапите”- един от крайградските квартали, в който няма канализация. От април тя също ще плаща повече за вода, но не с 20, а с 14 стотинки на кубик, защото сама поема разходите за почистване на септичната шахтата в двора

От водното дружество в Русе ще  инвестират и още 4 милиона лева в модернизация на водната мрежа.