Очаква се то да продължи 7 дни

Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви бедствено положение в града заради кризата с водата. Очаква се то да продължи 7 дни. При необходимост срокът може да бъде удължен. Решението за въвеждане на извънредната мярка бе взето след заседание към Кризисния щаб на общината. На него присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов.

Перник обявява бедствено положение днес

След срещата стана ясно, че държавата и местната власт ще работят заедно на терен за решаване на проблема с водната криза. Най-важното към момента е да се направят анализи за сондажите, така че те да бъдат съобразени с екологията. През това време ще се затварят кранове и ще се следи дали водата от река Струма тече директно към язовир „Студена”.

Експертите ще опитат и цялото количество вода от Владайския канал да стига директно до язовира. В противен случай може да се стигне до мъртвия му обем.

Протест в Перник заради кризата с водата (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Целта на въвеждането на тази мярка е за спешни аварийни и строително-монтажни работи. Вече малко над месец сме във воден режим. Това е мярка, която беше изключително належащо да бъде въведена, за да ограничим оттока от язовир „Студена”. За съжаление, тя не беше достатъчна и затова във вчерашния ден въведохме още по-болезнен воден режим”, заяви кметът на Перник – Станислав Владимиров.

„Нашата основна цел е да осигурим възможност за нормален живот в Перник. Правим необходим анализ за това какво количество вода на секунда влиза от река Струма към естествения поток към язовир „Студена”. Съответно, проверяваме днес и долу дали същото това количество отговаря на количеството, което влиза в язовира или се губи някъде в земните недра. Това е много важен анализ с цел започване на изграждане на връзката, която може би е най-бързото решение”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.