Уникална илюстрация украси постройка в столичния квартал

Народният театър и в "Обеля". Графити върху трафопост в столичен квартал предизвикаха огромен интерес в социалните мрежи.  Копие на Народния театър "Иван Вазов". В него всъщност няма сцена, няма и врата за влизане. Това е най- обикновен трафопост, превърнал се в сензация след преобразяването му от неизвестен художник.  Тръгнахме да търсим автора.

Оказа се, че авторът на уникалната илюстрация не е българин. Бил е за няколко месеца у нас по разменна образователна програма за обмяна между различни култури . Откриваме го в родния му град Кайро.  Казва се  Мухамед Енуиши и е на 25 години. По образование е  ветеринар,  с рисуването на графити се  занимава любителски. За няколкото месеца в България, решил да остави  отпечатък и да направи средата по- цветна.

Млад мъж с увреждания прави фигури от гуми, за да се лекува

„Решихме да нарисуваме театъра „Иван Вазов”, защо мисля, че е една от най-известните атракции на София.  Самата сграда е изключително автентична, за това си казахме, това ще бъде.  Отне ни около 7 дни рисуване и оцветяване, разбира се, не бях сам. Беше страхотно, много хора се отзоваха да помогнат.  Радвам се, че всеки успя да вложи нещо от себе си в рисунката”, споделя Мохамед.

У нас,  Мохамед Енуиши  се е занимавал с популяризиране на значението на българските традиции, митове и легенди чрез илюстриране. За да станат достъпни за  различни хора по света. Така се ражда и идеята за изрисуване на трафопоста. Проектът е минал през одобрението на Столичната  община.

Изкуство с живи бактерии и гъбички в Пловдив

„ Казах на организаторите на програмата, че много бих искал да направя някакъв голям графит със значение за София. И тогава се замислих, че бих искал да нарисувам някоя от забележителностите на столицата. Всъщност цялата идея беше да нарисуваме няколко графита на различни места. Като целта ми беше да накараме хората да се усмихват повече”, разказва Мохамед.

Той е оставил още няколко свои творби в София. В „Люлин” има негова мартеница, в „Обеля” има и едни негови крила, в които е вплел българските символи и традиции. При престоя си у нас, артистът остава изключително впечатлен от нашите планини. Твърди, че тук хората са широко скроени. Опитал се е да понаучи и български, но това се оказва  голямо предизвикателство за него. Въпреки това е понаучил няколко думи.

„ Много ми хареса престоя ми в България, особено в София беше страхотно. Планината, която е до града, ме караше да настръхвам. Определено искам да се върна в България. София вече ми липсва, както и хората  с които се запознах”, разкри още Мохамед.

Организатор на проекта е Пламен Бешков от фондация Open Space.

Още по темата гледайте във видеото.