Това реши Специализираният съд след тричасово заседание

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов остава в ареста. Това реши Специализираният съд след тричасово заседание. В петък Димов беше обвинен в умишлена безстопанственост, причинила водната криза в Перник. Защитата на Димов може да обжалва мярката до четвъртък.

Пред съда той поиска по-лека мярка за неотклонение и каза, че е изпълнявал съвестно правомощията си.  Според прокуратурата  обаче това не е така. Разследващите казват, че имат достатъчно доказателства, че от язовир „Студена” са изразходвани неправомерно над 7 млн. кубични метра вода. И твърдят, че ВиК-Перник са подавали сигнали до екоминистерството, че нивото на водата е ниско, но спешни мерки не били взети.

Снимка: БГНЕС

Нено Димов в спецсъда: Изпълнявал съм съвестно правомощията си

Междувременно Нено Димов продължил да подписва разрешителни за използване на вода за промишлени цели. Според защитата на министъра в оставка пък - Димов само е утвърждавал графиците,а  друг човек ги е подписвал.

Обвиняват Нено Димов в умишлена безстопанственост заради водната криза

 „Съдът казва, че той е имал съпричастност, защото е подписвал графиците, но те са за язовирите на цялата страна. Всички писма за „Студена” са подписвани от зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Според мен и той е действал правомерно”, заяви адвокатът Ина Лулчева.

„От всички доказателства по делото няма такова, което да сочи Нено Димов да е делигирал правомощията на свои заместник”, каза прокурорът Ангел Кънев.

Ресорният зам.-министър също щял да бъде разпитан. „Призован е за разпит по делото и не само той, а десетки длъжностни лица”, поясни Кънев.

Остава въпросът - знаел ли е Нено Димов, че се задава водна криза. Според разследващите ВиК операторът редовно е подавал справки за актуалното състояние на язовира.

„За приток, за разход и съответно само министърът е имал правомощия да разрешава обемите на водоползване и е следвало да съобрази най-напред питейно битовите нужди на тези 97 000 души в Перник”, каза още Кънев.

А според защитата на министъра в оставка той не е разполагал с конкретна информация. „ВиК-Перник никога не е сигнализирало министъра, че има проблем и никога не се е отказвал от искането за ползване, включително и за промишлени нужди. До месец октомври във всички заявки ВиК-Перник има отбелязване,че състоянието на язовира е без промяна и е нормално. Проблемите се появяват октомври и ноември вече е сухо”, каза Ина Лулчева.

Разследването ще продължи. Според прокуратурата ще има и други обвинени длъжностни лица, и то не само от Министерството на околната среда и водите.

Все още няма официална информация дали има избран наследник на Нено Димов. Според източници на NOVA във ВМРО, която беше номинирала и досегашния министър, обсъждат две имена. Първото е на Искрен Веселинов - един от най-активните депутати от партията на Каракачанов. Другото спрягано име е това на  зам.-министъра на екологията Николай Кънчев.