Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за задържания

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Нено Димов. Спецсъдът ще реши в събота дали министърът в оставка ще остане в ареста. Той е обвинен в умишлена безстопанственост и щети в размер на близо 12 милиона лева заради водната криза в Перник.

Нено Димов беше задържан в четвъртък, когато oт кабинета му в Министерство на околната среда и водите бяха иззети документи. Беше претърсен и домът му в столицата. Според разследващите над 7 млн. кубични метра вода са изразходвани неправомерно.

Обвиняват Нено Димов в умишлена безстопанственост заради водната криза

Въпреки, че ВиК – Перник многократно е подавала сигнали до екоминистерството, че водата в язовир „Студена”  намалява и трябва да бъдат взети спешни мерки,  това не се е случило. Нено Димов като принципал на язовор „Студена”, е продължавал да разписва едни и същи разрешителни за ползване на промишлени води основно към две предприятия -  „Стомана Индъстри” и  „Топлофикация” – Перник. 

Според прокуроратурата, ако Димов не е в ареста, може да попречи на събирането на доказателства. Адвокатът на задържания пък твърди, че няма нито едно доказателство затова Нено Димов да е бил уведомяван преди ноември, че нивото на язовира е спаднало и се налагат спешни мерки. 

Снимка: БГНЕС

По-късно през деня задържаният заяви пред спецсъда, че е изпълнявал съвестно правомощията си. В петък Димов подаде оставка, която разписа от ареста, а премиерът Борисов я прие.