Той остава в ареста за 72 часа

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е с обвинение в умишлена безстопанственост. Прокуратурата иска удължаване на задържането му до 72 часа. Прокуратурата е събрала 48 тома доказателства. По-рано днес той подаде оставка, която премиерът Борисов прие.

От вчера Нено Димов е задържан, след като прокуратурата и ДАНС направиха обиски в Министерството и в неговия дом. Разследването срещу него е заради водната криза в Перник.

По-рано днес прокуратурата даде пресконференция, на която оповести данни от разследването си във ВиК - Перник и Екоминистерството.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Видео: БГНЕС

Над 7 млн. кубични метра вода, изразходвани неправомерно. Щети за повече от 11 милиона лева. Така накратко може да се опише ситуацията, която са заварили разследващите. И въпреки, че ВиК – Перник многократно е подавала сигнали до Екоминистерството, че водата в язовир „Студена”  намалява и трябва да бъдат взети спешни мерки, така, че жителите на града да не останат без питейна вода, това не се е случило.

Нено Димов, като принципал на язовори „Студена”, е продължавал да разписва едни и същи разрешителни за ползване на промишлени води основно към две предприятия. Едното е „Стомана Индъстрийт”,  на територията на което се намират от 16 дружества. Другото предприятие, което е използвало същите количества вода, е „Топлофикация” – Перник. Прокуратурата повдигна обвинение на Нено Димов за безстопанственост.  

Във вчерашния ден пристъпихме към реализация на досъдебно производство, касаещо водната кризата в Перник. Бяха извършени много процесуално-следствени действия за установяване на виновните лица за нея”. Това заяви на брифинга административният ръководител на Специализирана прокуратура Димитър Петров.

Нено Димов подаде оставка

„В хода на разследванеото е установено, че водният ресурс на язовир „Студена” значително е намалял до „мъртъв обем” на язовира, при който не може да бъде осъществявано водоподаването за питейна и промишлена дейност ”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Язовир „Студена” е държавна собственост и се управлява от МОСВ. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото на водата значително е намаляло, за което ВиК дружеството непрекъснато е уведомявало Общината, както и министерството. Министърът е този, който ежемесечно е утвърждавал графиците и е разрешавал водоподаването. Той не е положил грижи за стопанисването на водния режим на "Студена", въпреки наличието на налични доклади от институции”, каза още тя.

 

Видео: БГНЕС

„Установено е, че министърът, в разрез със закона за водите, е разрешавал ползването на водните ресурси на определени дружества. Според прокуратурата той е нарушил служебните си задължения. Той е издавал разрешителни за промишлени използвания на водните ресурси на язовир „Студена”. По този начин министърът е довел до значителни щети, което пък е довело до намаляване на питейната вода за жителите на град Перник”, посочи Сийка Милева.

Нено Димов прекара нощта в ареста

„Наказателното производство е образувано преди месец. Предмет на проверка са и всички действия по ремонта на язовирната стена на язовир „Студена”. Изследва се цялата деятелност на всички длъжностни лица от ВиК дружеството. 50% от него се държат от лица от МРРБ. На този етап от събраните доказателства считаме, че има престъпно деяние – умишлена безстопанственост. Наказанието е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Министърът на околната среда и водите умишлено е разрешавал тази дейност”, категоричен бе наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

 

 

Законът за водите категорично сочи, че на първо място се осигурява вода за питейно-битови нужди, напомниха от държавното обвинение. И макар че 16-те дружества на територията на „Стомана индъстри” са си плащали таксата за промишлена вода, такава не е следвало да им бъде подавана. Данни за кражба на вода няма. 

„На този етап събраните доказателства не са категорични и не може да се направи извод дали е извършено престъпление. Към днешна дата в качеството на обвиняем е привлечен Нено Димов за извършеното престъпление – умишлена безстопанственост. Министърът, за посочения период от време, е продължавал да подава едни и същи количества към дружествата”, заяви още той.

„Министърът, за посочения период от време, е продължавал да подава едни и същи количества към дружествата. Той има правомощие и задължение да измени графика и дори да прекрати разрешителните за водоползване при нужда. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако министърът беше изпълнил служебните си задължения и не бе отпускал този обем, към момента язовирът щеше да има над 7 млн. кубика вода и нямаше да се стигне до воден режим в града”, каза още Кънев.

„На този етап доказателства са достатъчни, за да се направи основно предположение за обвинението, което посочих. Постановил съм 72 часа арест за лицето Нено Димов. Налице е опасност да извърши друго престъпление или да повлияе на разследването и събирането на данни”, посочи наблюдаващият прокурор.

Той допълни, че към утрешна дата ще направи решение за постоянно задържане под стража за лицето Нено Димов.

„Когато това деяние е осъществяване в продължителен период от време - над 20 месеца, категорично става въпрос за умишлена безстопанственост. Говорим за изключителен дълъг период от време, което е довело до значителни щети. Именно за това е безстопанственост, защото министърът не е правил нищо в дълъг период от време, въпреки, че неколкократно е бил уведомяван за щетите", каза още Ангел Кънев.

„Ще има и други задържани, ако има събрани доказателства за вината им. Разследването продължава", заяви Сийка Милева.

Екоминистърът Нено Димов е задържан

„Тъй като подаването на питейна вода е дейност, която е от национална сигурност, с мои заповеди са разпоредени проверки на всички ВиК дружества в страната. Това не са акции, това са проверки. Ако бъдат открити нарушения и данни за престъпления ще докладваме на съответните прокуратури”, заяви на брифинга главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Това е ситуацията. Ако има нови акции и операции ще ви уведомим. Да не всяваме паника, това е доста тежък проблем. Ще направим всичко възможно да се стигне докрай и да предотвратим такива ситуации в страната”, каза още той.

„Ако си спомняте още на 26-ти в Перник ви казаха, че ще направим всичко възможно поне да стигнем до виновниците за водната криза в Перник. Тогава не беше момента да кажем какво знаем. Това не е краят, това е началото. Нашата работа продължава. Проверките продължават не само в Перник. Ще направим всичко възможно да стигнем до всички виновни. Правим всичко възможно да предотвратим подобно нещо в други области в страната”, категоричен бе Иванов.

„Прави се „пътна карта” на боклука в България. Ако бъде открито нарушение или бъдат събрани данни за престъпление, ще бъде докладвано на окръжния прокурор, както и на главния прокурор”, заяви още Ивайло Иванов.

Адвокатката на Нено Димов: Искането за задържане е изненадващо (ВИДЕО)

Според адвокатката на Нено Димов - Ина Лулчева, няма никакво основание да се предполага, че един човек, който е бил министър до днес и няма никакви данни за криминално поведение, да има опасност да се укрие или да извърши престъпление. Тя смята, че искането за задържането му е изненадващо.

Ако бъдат открити доказателства за други чиновници, които не са изпълнявали задължения си, ще бъдат повдигнати още обвинения, категорични са от прокуратурата. Днес през целия ден текоха разпити в Националната следствена служба. Вчера главният прокурор Иван Гешев каза, че за два дена ще бъдат разпитани над 30 души. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С ВОДНАТА КРИЗА В ПЕРНИК ЧЕТЕТЕ ТУК