В четвъртък екоминистърът бе задържан за 24 часа

Нено Димов прекара нощта в Трето РПУ в София. Той беше разпитан и задържан за 24 часа, след като полиция и прокуратура влязоха в екоминистерството в четвъртък. Причина за спецакцията е водната криза в Перник. Проверяват се и документи, свързани с лиценза на фирмите, които имат право да внасят боклук в България. По информация на NOVA министърът на околната среда и водите е настанен в самостоятелна килия. Предстои да стане ясно дали ще му бъде повдигнато обвинение и ще остане ли на поста си.

 

Екоминистърът Нено Димов е задържан

Ще има ли наказани за водната криза в Перник коментираха и политолозите Димитър Ганев и Страхил Делийски в ефира на „Здравей, България”.

„Във връзка със случващото се в съзнанието ми изплува песента „Таралежите се раждат без бодли”. В нея се пее „всичко е точно на своето място. Рибите си летят”. Такова е състоянието на политическия процес. Всичко е точно, защото има политологичен закон. Колкото по-импотентно е едно управление в решаването на публичните проблеми, толкова по-потентни са силовите институции. Това няма да помогне на Перник. Виждаме един премиер, който е безкомпромисен към чужди, и към свои. Той не е отговорен за нищо. От друга страна, имаме главен прокурор, който твърди, че е безпристрастен и принципен”, каза Страхил Делийски.

Отведоха министър Нено Димов за разпит в спецпрокуратурата (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Когато у нас има криза и напрежение, се реагира остро. Искат се оставки. При трагедията в Своге трима министри си заминаха за ден. Оставката на Нено Димов обаче не е толкова лесна. Първо,това не е решение само на премиера. Второ, г-жа Нинова с вота на недоверие бетонира ресорните министри. Трето, дори да имаше подадена оставка, водната криза в Перник нямаше да се реши. Безводие в града ще има поне до март”, каза Димитър Ганев. По думите му темата с боклука, внесен от Италия, също предизвика напрежение. „Опозицията твърди, че у нас се складират отпадъци от цяла Европа. Това не е вярно. Има данни, че ние изнасяме повече боклук, отколкото изнасяме”, поясни Ганев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Бившата областна на Перник и отстраненият шеф на ВиК - задържани заради водната криза (СНИМКИ)