Спецпрокуратурата влезе в Екоминистерството, провежда акция и в Перник

Масирана специализирана акция в София и Перник заради кризата с водата. ДАНС, полиция и прокуратура са в Перник от рано сутринта, екипи от разследващи са влезли и в Министерството на Околната среда. По информация на NOVA има двама задържани. Вероятно става въпрос за бившия областен управител на Перник Ирена Соколова и отстранения шеф на местното ВиК - Иван Витанов.

Главният прокурор Иван Гешев нито потвърди, нито отрече тази информация.  Той каза, че разследването се води на територията на Перник и София. Става въпрос за престъпления, касаещи водната криза. Проверява се ремонта на язовирната стена на яз. „Студена”, въпреки че към момента няма данни за нарушения и престъпления.

Претърсвания има и в дома на бившата кметица на Перник Вяра Церовска. Полицаи влязоха в семейната й къща в Брезник рано тази сутрин. Те останаха там до обяд. По информация на NOVA става дума за документи, нужни за разследването за водната криза. Очаква се Церовска да бъде разпитана като свидетел. Самата тя категорично отказа да говори пред NOVA за действията на разследващите. 

СНИМКИ ОТ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ГЕШЕВ В ПЕРНИК ВИЖТЕ ТУК

„Води се досъдебно производство след акция на спецпрокуратурата в Перник, касаеща водната криза в града. Делото е под наблюдението на спецпрокуратурата. Действията се провеждат от следователи на спецпрокуратурата, съвместно с ДАНС и КПКОНПИ. В момента, освен в Перник, се провеждат и разследвания в Министерство на околната среда и водите”, съобщи на брифинг в Перник главният прокурор Иван Гешев.

В сградата на министерството се извършва проверка от служители на ДАНС и МВР във връзка с разпоредена от Гешев проверка, отнасяща се до различните режими по вноса на боклук, основно от Италия на територията на България.

Повече информация ще бъде дадена в петък на специален брифинг на Спецпрокуратурата, заяви още той. Дали има задържани за 24 часа и дали има привлечени лица като обвиняеми ще стане ясно до края на деня.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ПРЕД ЕКОМИНИСТЕРСТВОТО ТУК

"Най-вероятно премиерът Борисов е запознат с действията на прокуратурата, ДАНС и МВР. До утре трябва да бъдат разпитани над 30 души", добави Гешев. Той отбеляза още, че положението в Перник е трагично заради водния режим.

"Занимаваме се с вероятната наказателна отговорност за това, което се е случило. Този проблем не е резултат само от престъпления, а е комплексен", отбеляза още Гешев.

ПО НАРЕЖДАНЕ НА БОРИСОВ: Главсекът на МВР е командирован в Перник

Главният прокурор се е срещнал с кмета на Перник, с когото са разговаряли за проблемите, свързани с водната криза.

Тази сутрин специализирани екипи влязоха и в Министерството на околната среда и водите. Освен заради водната криза в Перник, акцията е и заради лицензите на фирмите за внос на боклук от чужбина. Проверката е разпоредена лично от главния прокурор Иван Гешев.

На място беше ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Франтишек. Иззети са документи. Колата, с която пътува министър Нено Димов, също е пред министерството. Най-вероятно и той самият е в сградата.

Репортери: Наталия Герджикова, Добромир Николов, Стоян Нешев