Според д-р Симидчиев газът е бил сериозен проблем в миналото

„Серният диоксид не може да бъде спрян с обикновен филтър. Трябва да имаме химични съставки, които да го спират. Това е безцветен газ, който е с леко задушлива миризма. Отделя се когато има горене на неща, в които има сяра. Например активен въглен или фотокатолични процеси. Фините прахови частици нямат критични прагове, над които се информира населението, докато озонът, серният диоксид имат такива, защото са газове”, Това обясни в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” д-р Александър Симидчиев, председател на УС на сдружение въздух за здраве”.  

СЕРЕН ДИОКСИД НАД ПЕРНИК: Отровният въздух може да причини дихателни проблеми (ОБЗОР)

По думите му серният диоксид е бил много сериозен проблем по времето когато е имало много централи, които работят на въглища. С развитието на технологиите обаче той престанал да бъде такъв. 

Д-р Симидчиев обясни и как хората да се предпазят от фините прахови частици. „Шалчетата спират по-едрите частици, а сертифицираните маски неутрализират и по-фините такива. Два са източниците на такива замърсявани. Единият е целогодишен – транспорта. А другият е битовият – през зимата”, заключи той.

РИОСВ: Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид