От регионалната екоинспекция препоръчват хората да не излизат от домовете си

Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид, а от РИОСВ препоръчват на хората да не излизат от домовете си или от работните помещения. Училищата са инструктирани да преустановят часовете по физическо възпитание на открито.

 

 

 

Само тази сутрин между 05:00 и 08:00 часа автоматичната измервателна станция „Център” в града е отчела четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид, който е 500 мкг/м3. При три поредни превишавания на тази норма, от екоинспекцията са задължени да алармират гражданите. Това е най-голямото замърсяване със серен диоксид в Перник за последните 9 години. Излагането за 1-2 часа може да увреди дихателните пътища. 

 

Най-високо замърсяване е отчетено в 07:00 часа: 999,13 мкг/м3. Пределно допустимият праг е среднодневна норма от 125 мкг/м3, а средночасова - 350. Последното превишение на нормите е регистрирано към 12.00 ч. Оттогава насам ситуацията се е нормализирала.

От РИОСВ уточняват, че чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

Дишането на серния диоксид за кратък период от време може да засегне дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като серният диоксид намалее, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.

Гъсти мъгли в средата на седмицата

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия-безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към „Топлофикация Перник”.

РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към „Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

От „Топлофикация”-Перник обясниха за NOVA, че проверяват отделените от тях газове, но серочистката на ТЕЦ „Република” работи при оптимален режим. Според централата няма превишение на нормите от горенето на въглища, нямало и аварии в производството.

„Основната причина е мъглата, безветрието. На второ бясто битово отопление. На на трето – промишлеността. РИОСВ е извършила проверка на ТЕЦ „Република”. Установено е, че не се използват неразрешени горива”, обясни Аделина Стоянова, директор на дирекция „Контрол и превантивна дейност”, РИОСВ-Перник.

„Ако не се налага на хората да излизат, да не излизат, ако се налага - да ползват шалове, да се покриват”, допълни Стоянова.

Мъглите, температурните инверсии и безветрието създават условия за натрупване на замърсители в атмосферата. Почти в цялата страна концентрацията на фини прахови частици е над нормите. Сравнително по-замърсен въздух рано тази сутрин се отчита в София, Видин, Русе, Горна Оряховица и Варна. Вятър ще раздвижи ниските атмосферни слоеве в източната половина на страната в петък, в останалата част на България това ще стане  в началото на новата седмица.

Показателите на въздуха в Перник от обед вече са в норма. Въпреки това екоинспекцията е издала препоръка на ТЕЦ "Република" да намали производствените си мощности до минимум. 

Видео: БГНЕС

Информация: Велина Сашева, Николай Василковски