Те бяха обявени на брифинг в здравното министерство

Няма нещо ново и съвършено спрямо грипната епидемия. За миналата седмица заболяемостта се вдигна много и стигна 227 на 10 000 души, което е близо до епидемичните стойности. Може да има национална епидемия, но е малко вероятно. Пикът на грипа ще е в края на януари, началото на февруари. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той, заедно с директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и изпълнителния директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ проф. Татяна Червенякова даде брифинг в Министерството на здравеопазването по повод актуалната грипна обстановка в страната, както и взетите мерки за недопускане вноса и разпространението на коронавируса 2019-nCoV.

 

"При грипа динамиката е голяма. Както бързо се вдига, така и бързо намалява заболеваемостта. Ако погледнем изцяло 1/3 от областите в България са в грипна епидемия", добави Кунчев.

"Рисковото при коронавируса е да не придобит в по-висока патогенност и да се предава по-лесно от човек на човек. В момента това е доказано, но е трудно осъществимо. Такива случаи има при ежедневен, много близък контакт. При откриване на такъв случай трябва да се спазват всички мерки за сигурност", заяви той по повод коронавируса, който се разпространява в Китай.

"Днес беше създадена оперативна работна група към МЗ, която ще се занимава с всички мерки срещу короновируса. Към тях ще се включат и служители от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Министерство на външните работи. По отношение на китайското правителство, мерките са много строги. Летището в Ухан е затворено. Няколко града са блокирани. Генералният директор на СЗО е там, за да се уеднаквят мерките", заяви Кунчев.

Той обясни, че това е четвъртият коронавирус, с който светът се сблъсква. Според него Азия е благоприятна среда за създаване на нови щамове и вируси.

"Много се неизвестните, но все още оценката на Европейския център за контрол на заболяванията е, че разпространението е много вероятно. Термокамерите намаляват риска, но определно не спират грипа. Ние ще ги ползваме. Гледаме всички, ако имаме съмнение, отделяме човек в медицински пункт. Така направихме с нашия ансамбъл. 14 дни ще бъдат под медицинско наблюдение. Получиха указание, ако някой от тях развие определени симптоми, ще има специален кабинет. Веднага ще се вземат проби и за допълнителни вируси", заяви още Кунчев.

"Поръчани са реактиви, които чакаме да дойдат до седмица. Става дума за реактиви, които да ни покажат заболяването. Вирусологичното изследване за доказване на болест с коронавирус може да се докаже само при тежко болен човек. Материали ще могат да се изпращат само от лекари от интензивно отделение", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Всички епидемични мерки при коронавирус са същите като при грип - маски, дезинфектантни кърпички, спирт. Още не знаем по какъв начин се предава този вирус. Благодарение на програмата за интелигентен растеж сме снабдени с апаратите, с които в Китай доказаха този вирус. За сега лечение за коронавирусите няма. Те са може би най-честите през зимния период. Опасни са вирусите и бактериите, които живеят при животните и се прехвърлят към хората чрез мутация. За това има много смъртни случаи при хората", заяви той.

"В Инфекциозна болница има случаи на грип и на морбили, както и на обичайните болести за сезона. Що се касае до коронавируса, имаме организация, ако има такива рискови пациенти, те могат да бъдат изолирани. Ситуацията е в зависимост от разпространението и наличието на вируса, следи се динамично. Нямаме данни за такива пациенти на територията на страната", добави проф. Татяна Червенякова.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК