Посланикът на България в Китай за опасността от заболяването

„Ние сме в постоянен контакт с четиримата българи в Ухан. Никой от тях не се е оплаквал от здравословни проблеми”. Това каза изп. длъжността посланик на България в Китай Владислав Спасов по повод върлуващия в страната коронавирус. 

Китай отпуска близо $9 милиарда за борба с коронавируса

„Ухан наистина се е превърнал в призрачен град, но не е точно да се говори за психоза в Китай. Тя е извън страната. Китай приема това, което се случва, изключително дисциплинирано и организирано. Хората правят това, което китайското правителство препоръчва”, добави Спасов.

ШОКИРАЩИ КАДРИ 18+: Коронавирусът поваля хора по улиците в Китай (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Китай повиши своята степен на действие при кризисни ситуации до първа степен, която е най-високата. Това обаче не трябва да се тълкува като реална опасност. По-скоро е показател за организираността на държавата и нейната ефективност да се справи с настоящата ситуация. Китайското правителство отвори един много голям фронт на широко информиране на обществеността”, каза още посланикът.

Специалист: Коронавирусът заразява за ден

„Българските граждани не трябва да пътуват до провинция Хубей, която е засегната. Всички останали провинции на Китай са с ниско ниво на риск. Въпреки това, трябва да се спазват разпоредените от китайската държава изисквания – на публични места да се носят маски за еднократна употреба. Повишаване нивото на личната хигиена – при влизане вкъщи ръцете да се измиват в продължение на не по-малко от 40 секунди. Стаите да се проветряват редовно, защото застоелият въздух е предпоставка за заболяване. Болестта се предава по капков път. Човек не може да се зарази, ако стои на повече от метър разстояние от друг човек. При спазване на елементарни правила – рискът от заболяване е изключително нисък”, заключи Владислав Спасов.

Той посочи още, че е излишно да се преекспонира опасността за България от коронавируса.  

Коронавирусът продължава да взима жертви

ОПАСНАТА ЗАРАЗА: Хора със симптоми на коронавируса в Русия, Канада и Португалия

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК