Възможно е да бъдат затворени пътища, заяви инсп. Лъчезар Близнаков

През следващите 48 часа  започва рязко захлаждане. Очаква се силен вятър, снеговалежи и ниски температури. Според прогнозите утре ситуацията ще става още по-сериозна, а жълтият код ще оцвети цялата карта на България.

Техниката по общинските и републиканските пътища е оборудвана и готова е да работи, в това уверели от Пътната агенция. Заради очакваните валежи, силни пориви на вятъра и рязко понижаване на температурите е възможно образуване на преспи и снегонавявания. Затова от полицията съветват шофьорите да бъдат внимателни, търпеливи, да се съобразяват с пътната обстановка  и да имат вериги в багажника. Междувременно заради топлата зима от Столичната община прогнозират икономии в парите за снегопочистване.

Снежна покривка от 20 сантиметра в края на седмицата

“Самото снегопочистване е на свършена работа, когато има необходимост да се извърши снегопочистване, тогава се плаща. Затова очакваме да има и икономии.  Предвидените средства са в размер на 17 млн лева.  От тях една част са разходвани в парк „Витоша”. В такъв топъл сезон средствата, които са предвидени за снегопочистване се използваат за миене, метене, които по принцип се изпълняват лятото”, обясни директорът на дирекция „Управление на отпадъците” към Столичната община Петър Трайков.

ЗИМАТА СЕ ЗАВРЪЩА: Очакват ни студ и сняг в следващите дни

„На някои места няма да вали сняг вероятно, но ще има други места, на които ще има снегонавявания, възможно е да се затварят и пътища  в Смолянска област и Североизточна България - Добрич, Варна, Силистра. От АПИ ни увериха,че машините са готови за почистване , условията ще са такива, че може и да не могат да почистят машините на някои места заради тези снегонавявания и преспи”, каза инсп. Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция”.

В Австрия направиха най-големия снежен човек в света (ВИДЕО)