Всички парламентарни групи бяха категорични, че държавата ни бетонира курса лев–евро

Без дебати и пленарни спорове депутатите приеха на второ четене валутния закон. Според него - с влизането на страната ни в така наречената „чакалня за еврозоната” валутният курс на еврото към лева няма вече да е фиксиран със закон.

Това обаче не бивало да притеснява хората, защото с  решение на парламента, България ще води преговори с изричното настояване, че запазва курса си към днешна дата- 1.953 лева за едно евро.

 

 

Очакванията са страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната в края на месец април. Престоят е минимум две години, след което всяка държава сама решава кога да приеме еврото като официална валута.

Промените във валутния закон бяха приети без дебати в парламентарната зала. В кулоарите на парламента обаче представители на всички парламентарни групи бяха категорични, че държавата ни бетонира курса лев-евро. Оттук нататък преговарящите от българска страна за въвеждане на еврото в чакалнята на еврозоната са задължени да настояват за този курс.

Парламентът обсъжда промените във валутния закон

„Ние сме „за” спокойствие на хората, за да не се предизвиква паника и да започнат да се обръщат левовете в евро”, заяви Манол Генов от БСП.

„Българският гражданин няма да усети по джоба си или по цените това, което гласувахме днес като промяна. Всичко останало бяха спекулации”, категорична бе Менда Стоянова от ГЕРБ.

БНБ: Няма да се променя действащият режим на фиксиран валутен курс

„С относителен консенсус, без БСП, българският парламент бетонира сегашния курс на лева към еврото. Смятам, че сега нещата стоят добре. От една страна е отворен пътя към чакалнята на еврозоната. От друга страна е гарантирана стабилността на лева”, смята Йордан Цонев от ДПС.

„Дебатът по този въпрос е много важен, за да няма спекулации.Считаме, че през един дебат, който най-вече може да бъде воден през един референдум с участието на всички българи, може да бъде решен този въпрос”, предложи председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Според правилата престоят в чакалнята на еврозоната за всяка една държава, която иска да въведе еврото, е минимум две години. След което самата държава преценява кога да въведе валутата.