Всяка община ще прецени кога ще започне да въвежда мярката

4- годишните деца ще ходят задължително на предучилищна – но след 2 години. Всяка община ще прецени кога ще започне да въвежда мярката.

Предучилищната - задължителна и за 4-годишните от 2020 година

На принципа на играта малките 4-годишни деца ще започнат да учат от рано – такава е идеята на образователното министерство, за да задържа децата в училище. Това ще започне от следващата учебна година, но през следващите две постепенно ще се въведе в цялата страна.

Притесненията на родителите са, че системата не е готова да поеме толкова много деца - няма достатъчно детски градини, а и не са убедени, че учителите са готови за толкова малки ученици.

4-годишните деца ще ходят само на детска градина, не и училище

Всички вече са ученици в детската градина в ромския квартал в Монтана. А градината - чисто нова. Построили я миналата година, по швейцарски проект. Учителите виждат разлика в децата, които за пръв път идват късно на детска градина.

Радостина е майка на 4-годишния Кирчо - редовен в детската градина, защото тя вярва, че там времето за него е най-полезно.

Плюсовете и минусите на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните

„Вкъщи нямам това време, не мога да му обърна това внимание”, споделя майката.

Идеята за задължителното ранно обучение на практика ще усетят най-много ромчетата - тези, които нямат българския език за майчин и досега не са ги пращали на градина още на 4.

 „78% от родителите са пуснали децата си на 4 години на детска градина. Остават ни някакви 20% - това са главно деца на родители с липса на мотивация за учене поради социално-икономически или културни причини”, заяви Евгения Костадинова от МОН.

Разрешават разрастването на групите в детските градини

Родителите настояват мярката да се обмисли добре, да се прегледат програмите, по които учителите ще преподават.

Според Образователното министерство ранното обучение ще струва на държавата около 100 милиона лева годишно. Омбудсманът обаче ще настоява такси да няма и издръжката на децата да е безплатна.

„Когато една мярка е задължителна, тя трябва да е безплатна. За част от родителите, които са социално слаби, ще има финансиране, но моето мнение е, че трябва да важи за всички”, коментира Дияна Ковачева.

Прогнозата на държавата е до 2 години да се построят между 65 и 80 детски градини в страната. За да стане задължителна предучилищната за 4-годишните в тях обаче трябват промени в училищния закон. А такива черно на бяло още няма.

Репортери: Биляна Борисова, Велина Сашева