Почина докторът, бил тревога за коронавируса

Безпрецедентни реакции. Гняв в китай заради смъртта на лекар, който първи се опита да предупреди за смъртоносния коронавирус. Медикът, който трябваше да стане баща на първото си дете през юни почина, след като се зарази от пациент в най-тежко засегнатия от епидемията град Ухан.

Офталмологът доктор Ли Уенлианг се заразява, докато лекува болна пациентка с глаукома. Още през декември той праща съобщение за появата на вируса, но полицията го предупреждава да спре да разпространява лъжи и слухове.  "Той беше първият, който откри вируса, а след това го мъмриха в полицията. Мисля, че хората все още не са наясно с потенциалната заплаха от заразата", каза Ма Руихонг.

Китайски учени смятат, че люспест бозайник пренася коронавируса

Новината за смъртта му бързо превзе китайската социална мрежа, но почти всички коментари бързо бяха изтрити от властите. Съдбата на доктора бързо се превърна в повод за разговор за свободата на словото в Китай. "Той беше от първите заразени, които искаха да кажат истината. За съжаление, истината беше скрита в началото и затова сега се случва така", каза още Кити Лий.

Китайските власти обявиха, че започват разследване. "Изразяваме дълбоките си съболезнования и изразяваме съчувствие към семейството на доктор Ли. От началото на епидемията, медиците отговориха на предизвикателството и се борят срещу епидемията, пренебрегвайки личния риск и семействата си, за да защитят хората", заяви говорителят на Националната здравна комисия на Китай Сонг Шу Ли.

СЗО предупреди за хроничен недостиг на антивирусна защитна екипировка в световен мащаб

От болницата, доктор Ли написа историята си в китайската социалната мрежа. Той твърди, че е забелязал седем случая на вируса, а през декември е отправил предупреждение към колегите си да носят предпазно облекло.