Правосъдният министър изпрати предложение до ВСС да освободят от длъжност съдията

За да се стигне до основателност на едно искане, то трябва първо да е допустимо и да сезира по валиден начин Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, след като правосъдният министър Данаил Кирилов изпрати предложение до ВСС уличения от САЩ в сериозна корупция съдия от Специализирания съд Андон Миталов да бъде уволнен заради накърняване престижа на съдебната власт, предаде БГНЕС.

Правосъдният министър предлага да освободят Миталов от длъжност

„Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да твърдя, че неговото предложение съдържа много неясноти и съм сигурен, че днес на заседание на Съдийска колегия на ВСС, темата ще бъде включена за разискване”, посочи Панов пред журналисти.

Като неясноти Лозан Панов изброи, че не става ясно какви са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижа на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения. „Тези действия кога са извършени, по кое конкретно дело. Много е важно да се посочат доказателствата”, заяви Панов.

СЛЕД ЗАБРАНАТА НА САЩ: Миталов излезе в болничен, Съдийската колегия се събра извънредно (ОБЗОР)

Тази сутрин председателят на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати писма до главния прокурор и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с напомняне, че очаква информация от тях по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ.

САЩ наложи забрана за влизане в страната на съдията, който в края на миналата година разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия, за да получи награда от президента Путин, при положение, че има забрана за напускането на България. САЩ наложиха забрана и на семейството на Миталов. От Държавния департамент съобщиха, че има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България.

Лозан Панов пита ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ за проверки срещу съдия Андон Миталов

Американският посланик у нас Херо Мустафа съобщи, че името на Миталов е първото, но не и последното и ще има още лица, които ще получат забрана за влизане на територията на Щатите заради корупционни действия.