Темата коментира криминалният психолог Тодор Тодоров

Шест въоръжени грабежа белязаха изминалите седмици в страната. По думите на вътрешния министър Младен Маринов между обирите няма връзка и те не са свързани с някакъв вид серийно престъпление. В студиото на „Плюс-минус” темата коментира криминалният психолог Тодор Тодоров.   

„Категорично смятам, че не можем да говорим за случилото се като феномен, а по-скоро за някакво съвпадение. Най-малкото, ако извършителите на тези престъпления са различни хора, няма как те да се договорят помежду си кога точно да направят съответните удари. Смятам, че това е едно съвпадение”, обясни криминалният психолог. 

Седем задържани в Стара Загора заради крупна кражба

Тодор Тодоров обясни и какъв е психопрофилът на обирджиите. „Обикновено това са хора със зависимости, в някои случаи наркотични, в повечето – хазартни. Хазартът е по-тежък бич, отколкото наркотиците. Това показва опитът ми. Хората, които създават проблеми, са такива, които са зависими от хазартa”, посочи той. 

Има заподозрян за обира на бензиностанция в Стара Загора

„По време на един грабеж, жертвите, които са вътре в банковия офис, например, преживяват много силен стрес. Човекът, който извършва нападението, трябва да има способността да не се ангажира с човешките емоции. Той не би трябвало да се интересува от тези хора”, добави криминалният психолог. 

Нов въоръжен обир в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тодоров посочи още, че извършителите на грабежи отделят значителна част от времето си, за да обследват набелязания обект. Те проучват къде са разположени камерите и какви системи за сигурност има там. 

Оказва се обаче, че всички обирджии се страхуват от присъдата и от размера на наказанието, което ги грози. Взимат и достатъчно мерки за сигурност, за да бъде разкрито престъплението им по-трудно.

Криминалист: Зачестилите обири са аматьорска работа

„За да решат да извършат подобно престъпление със сигурност имат срив в ценностната система. Ако те имат стабилна такава, колкото и да е труден животът им и каквито затруднения да имат, нямат да прибегнат до престъпление”, заключи Тодоров. 

Повече гледайте във видеото.

Задържаните висши полицаи отмъкнали тото фиш от възрастна жена

Кадри от ареста на двамата полицейски шефове (ВИДЕО+СНИМКИ)