Това съобщиха на брифинг от прокуратурата

Задържаните висши столични полицаи отмъкнали печеливш тото фиш с печалба над 10 000 лева от възрастна жена. Това съобщиха от прокуратурата на брифинг в четвъртък.

Заместник началникът на 3-то районно управление в София и началник група в Столичната дирекция на вътрешните работи са задържани за 72 часа.

Прокуратурата вече повдигна обвинения.

В края на януари възрастна жена, която се вози в трамвай, става жертва на джебчии. Открадната е чантата ѝ, в която били лични документи, малка сума пари и тото фиш. Той обаче бил печеливш – за 12 000 лева.  Жената се грижи за малко дете и финансовото и положение не е добро. Екип на NOVA успя да се свърже с нея, но тя не пожела да застане пред камерата ни, тъй като е много разстроена.  

Кой е физическият извършител на кражбата все още не се знае. Ясно е, че печелившият фиш е попаднал в ръцете на двамата висши полицаи. Вероятно джебчията е имал информация какво има в чантата на жената, а че фишът е печеливш може да се научи или от тотопункта, или ако жената сама се е похвалила с късмета. След кражбата, тя пуснала жалба.

Кадри от ареста на двамата полицейски шефове (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Слизайки от трамвай, жената установява, че липсва портфейлът й. Вътре имало пари, документи и тото фиш. В хода на разследването е установено, че жената играела в игрите на Спортния тотализатор. След проведен тираж тя проверила пуснат от нея фиш и открила, че печели сумата от над 11 000 лв. Посетила тото пункт, за да получи парите. Обяснено й било, че сумата е по-голяма от 10 000 лв. и затова ще бъде изплатена от централата на БСТ. След като установила, че портфейлът й е изчезнал, тя подала сигнал в полицията. Жалбата е докладвана на заместник-директора на районното управление, който в нарушение я е изпратил на негов колега - началник на група в СДВР, с цел да бъде усвоена печалбата от фиша. Последният изпраща писмо до Спортния тотализатор, в което пита за името на печелившото лице, каква е печалбата, като изрично е указано цялата кореспонденция да се извършва само с него и винаги „на ръка“. Заместник- началникът на 3 РУП пък депозирал печелившия фиш и банковата си сметка, за да му бъде изплатена печалбата", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. И допълни: „Провеждат се действия по разследването, за да се установи как този фиш е достигнал до полицая. Въпросният тото фиш е бил у дамата. Впоследствие се озовава в зам.-началникът”.

Арестуваха двама висши полицаи в София

От събраните свидетелски показания категорично е установено, че заместник-началникът на 3 РУ е депозирал фиша и собствената си сметка с цел да получи печалбата.

"На 11 февруари за случая е сезирана Софийската районна прокуратура. Разследването е възложено на следствения отдел. От вчера е започнала интензивна работа на следователи, извършени са претърсвания на двамата началници", заяви зам.-районният прокурор Иво Илиев.

"При претърсването на кабинета на шефа на СДВР е открита преписка. Извършени са обиски. Иззет е телефонът на шефа на Трето РУ. Направен е и обиск на личния му автомобил. След събрани доказателства делото е докладвано в СГП, където прокурор се запозна с материалите и откри, че има достатъчно доказателства", съобщиха още той.

 

 

Заместник-началникът на Трето РУ в София и шеф на сектор в СДВР са привлечени към наказателна отговорност за вещно укривателство на пари, които са се опитали да изтеглят, но не са  достигнали до тях. Единият е опитал да изтегли парите, а другият е помагач. Двете лица са задържани за 72 часа. В събота ще се гледа мярката им за неотклонение "Задържане под стража".

"Разследването продължава като не е изключено да бъдат открити доказателства и за други престъпления", заяви зам.-районният прокурор Иво Илиев.

Прокуратурата дава повече информация за задържаните висши полицаи в София

Директорът на "Вътрешна сигурност" ст. ком. Стефчо Банков обясни, че е получил сигнал от директора на СДВР.

"Дамата, депозирала случая, е възрастна, с недобро финансово състояние, която се грижи за малко дете”, каза ст. ком. Банков. Жената се е явила в Българския спортен тотализатор е заявила, че печелившият фиш й е бил отнет. Дори това не е попречило на полицая да се яви с него и да поиска печалбата от свое име.

"Системата има воля да се чисти от корумпираните си служители. Ние сме структура, която не се срамува да покаже недостатъците си", добави Банков.

„Жертва съм на престъпление. Оказа се, че е голямо престъпление. Не ми взеха портфейла в трамвая, а в автобуса”, каза жертвата пред NOVA.