Не е насрочена дата на следващото заседание

След заседание, продължило около 27 часа, Европейският съвет не успя да достигне до споразумение за бюджета на ЕС до 2027 г. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от БТА.

Тази вечер лидерите разгледаха второ предложение на Европейската комисия, след като по-рано не одобриха предложението на Мишел.

Засега не е насрочена дата за следващо заседание на държавните и правителствените ръководители, на което отново въпросът да бъде обсъден.

Борисов: ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет

Имаме нужда от още време, каза Мишел на пресконференция. Той добави, че постигането на споразумение е политически въпрос, както и че вижданията на отделните страни вече се сближават. По неговите думи голяма част от затрудненията днес са свързани с оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че каквото и да се споразумее Европейският съвет, то трябва да бъде одобрено от Европейския парламент. Тя добави, че разговорът за бюджета засяга 27 различни интереса.

Видяхме много сериозно отношение от всички. На прав път сме. Има различни отговори има на въпроса какви собствени приходи да има бюджетът на ЕС, допълни Фон дер Лайен.