Ситуацията може да доведе до ненужни спорове между работници и работодатели, смятат от синдиката

Няма "доброволна" карантина в нормативната уредба, а изолацията е само с болничен лист. Това се посочва в позиция на КНСБ. 

"Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през което тя е наложена, се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение", заявяват от синдиката.

Трима души са приети в болница в Пловдив след престой в Италия

Според КНСБ призивът за "доброволно" поставяне под карантина е неясен, тъй като няма нормативен ред за "доброволна" изолация, по преценка на физическото лице. Той може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи, допълват от синдиката.

Трима души от Хасково, завърнали се от Милано, са под карантина

В позицията се посочва, че е разбираемо, че много граждани и работодатели са притеснени от възможността за разпространение на коронавируса. И казват, че ако е необходимо, съществуващите правно уредени механизми за поставяне под карантина  могат да се адаптират за нуждите на ситуацията. 

КНСБ призовава компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.