Председателят на НСИ обясни, че ясно са показани компонентите как се изчислява БВП

НСИ ревизира данните си за брутния вътрешен продукт. Оказа се, че ръстът на икономиката за четвъртото тримесечие на 2019-та не е с 3,5 %, както беше обявено в средата на февруари, а с 3,1 на сто. За разминаването в данните първи алармираха от БСП. Те обвиниха ГЕРБ, че се прави манипулация и изкуствено завишаване на показателите. НСИ обясниха разминаването с новата методология, по която се декларира вноса и с това, че данните били експресни, а не окончателни.

„Този внос е отчетен и е реален. Разминаването се дължи на неговото документално оформяне. Това даже го възприемам като обида за нашата работа като професионалисти, че някой може да извърши такава манипулация. Това няма как да стане”, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Работодателите искат внос на работна сила

„Нашите специалисти вече няколко пъти обясниха, че методите, по които се изчислява БВП и оттам трябва да се види, че е невъзможна такава манипулация да се направи по желание на който и да е – дали да разкрасяваме едни данни или обратно да занижаване. Аз не мога да си отговоря на въпроса как това може да се случи. Дори го възприемам като обида към нашата работа, че някой може да извърши такава манипулация. Няма как да стане“, категоричен е Цветарски.

Велев: Доходите са по-високи в страните без единна минимална европейска заплата

Председателят на НСИ обясни, че ясно са показани компонентите как се изчислява БВП, видни са и отчетите от съответните фирми, отчетите за внос и износ.“Всичко това са документи, не могат да бъдат подменени“.

 

 

НСИ: Брутният вътрешен продукт расте

Цветарски отрече и твърденията, че растежът се завишава заради кандидатстването за „чакалнята“ на еврозоната. „Това пък изобщо не е в моята сфера, тъй като ние не се интересуваме от политическия резултат впоследствие. Ние държим да произведем информацията, за която гарантираме, че е качествена. А по-нататък тя за какво ще бъде използвана, аз лично не поемам отговорност. Но и като човек, честно казано не разбирам, каква би била връзката между БВП и „чакалнята“ за еврозоната“, признава Сергей Цветарски.