Търговци предлагат ленти за избелване на зъби със съмнително качество

Търговци предлагат продукти за избелване на зъби със съмнително качество в интернет. Те обещават бързи ефекти на ниски цени. За това сигнализират зрители на NOVA. Сайтовете, в които се рекламират, дори призовават потребителите да използват лепенки и капсули, вместо зъболекар.

На пазара за изящни усмивки има всичко – от лентички за избелване, през кокосови въглени и пудра до капсули и гелове. Те са с неясен произход, състав и съмнителни резултати. При схемата се използват фалшиви профили на потребители и експерти, които да създават доверие сред потенциалните клиенти.

Пратките се изпращат по куриер, а пряк контакт с фирмата е невъзможен, тъй като за да получат продукта, потребителите попълват електронна форма и някой се свързва с тях. Информация за производителите няма и върху опаковката на колетите, които пристигат до потребителите.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Бум на жалби за дефектни стоки в интернет (ВИДЕО)

Екип на NOVA пита експертите-фармацевти дали е възможна перфектна усмивка за броени дни, само с помощта на ленти, които се лепят на зъбите. „За съжаление, се намират много често продукти, които са извън регламентираната мрежа, които съдържат много високи концентрации на агресивни агенти, които могат да доведат до много сериозна щета върху зъбния емайл”, заяви фармацевтът-експерт Антон Вълев.

Според правилата на Брюксел, в домашни условия можем да използваме само продукти с концентрация на избелващото вещество до 0.1 %. „От 0.1 до 6 % - избелването се извършва единствено и само от лекарите по дентална медицина. Забранени са всички препарати над 6 %, съдържащи кислородна вода”, каза Николай Шарков от Български зъболекарски съюз.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Хванаха близо 700 кг храни с изтекъл срок на годност в хотели у нас

До потребителите често достигат и продукти, които не са разрешени за продажба в ЕС, предупреждават фармацевтите, тъй като агентите за избелване на зъбите в тях са доста по-силни от разрешеното.

Продуктите за избелване се контролират от Изпълнителната агенция по лекарствата. Режимът на регистрация обаче е само уведомителен. Така дали рекламираните ленти могат да постигнат блестящата усмивка, е трудно да се докаже. Ако все пак решим сами да постигнем усмивка 24 карата, трябва да купуваме само от фармацевти.

Продукти, които ни обещават перфектна усмивка за броени дни, с неясен произход и състав, могат да се окажат и опасни. В практиката си магистър-фармацевтът Антон Вълев е попадал неведнъж на пациенти, които търсят съдействие след злополучен опит за избелване на зъбите.

Затова, когато става дума за перфектна усмивка, блогърът Антоанет Пепе търси помощта на стоматолозите. Последователите й в социалните мрежи също често й сигнализират за фалшиви продукти, които откриват в интернет.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Връщаш стока в интернет - не получаваш парите си обратно (ВИДЕО)

Нежелани ефекти могат да се получат и ако потребителите не прилагат продуктите, според указанията на производителя. Затова препоръката е избелването на зъбите да става при специалисти-стоматолози.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във Facebook: Georgi Georgiev Nova TV.