Една откровена история за живота и смъртта

Тя може да влезе в ума на всяка дъщеря, на всеки син, на всяка най-добра приятелка. Тя може да изкриви образа на всеки в огледалото, да го направи сляп за истината и да го кара да гладува. Тя е анорексията. 

Наричаме нашата героиня Ана, която се прероди след болестта и написа книга, за да предпазва други.

"Втората ми книга - "Преродена", написах в много тежък период от живота ми, но пък се роди бижу. Бурята се появи като бях в 10 клас, но след това ме завладя - анорексия. Когато идва за пръв път, Ана е красива жена, но когато започнеш да виждаш образа ѝ и махне маската от лицето си, е пригърбена старица. В един момент ми се случи нещо, което преобърна представите ми", каза Ванеса.

"През 2016-а тежах 38 кг. На Коледа станах рано, седнах на стола в кухнята и видях черна пелена пред очите ми. Тогава съм припаднала. Майка ми ме откри и когато се събудих, знаех, че трябваше да се оправя. Питах майка ми дали съм жива, защото имах сън със спомени от детството. Тогава за първи път почувствах истинска емоция", каза още тя.

Как изглежда светът на хората с хранителни разстройства?

За три месеца Ванеса е свалила 20 кг. "Не ядах почти нищо. Започнаха да ме водят по лекари. Нямаше прогрес до онази Коледа", заяви тя.

По думите ѝ анорексията е голяма зависимост, не по-различна от алкохола и от наркотиците. "Станах зависима към това да не ям. Повечето анорексици не спират да готвят, но само за другите хора. Ставаш зависим от това да контролираш нещо и започваш да се чувстваш силен. Когато загубих 10 кг., нямаше как да спра. Не се чувствах дебела, но никога не се виждах достатъчно слаба", добави Ванеса.

Как едно момиче се пребори с преяждането и стана успешен спортист?

"Припаднах на 41 кг., като свалих още 3, въпреки че се захранвах. Тялото спира да приема всякаква храна и анорексията е хранително разтройство с най-голям брой смъртни случаи. Това е болест на самотата", заяви тя.  

Какво още е преживяла Ванеса - гледайте във видеото