Отговор на този въпрос дава фотографска изложба “100 грама нежност”, организирана от финалистите в ПРОМЯНАТА „Живот на килограм“ и фотографът Вера Гоцева - Ломовера

“Живот на килограм” и Вера Гоцева - Ломовера  стартират 2020 година с обща кауза по темата за проблемното хранене, което нанася тежки емоционални и физически вреди на все повече млади хора. Тяхната съвместна фотографска изложба „100 грама нежност” представя отблизо домовете на хора страдали или страдащи от хранителен проблем.

Целта на фотографския проект е да провокира широката общественост към размисъл, да постави акцент върху спешната нужда от по-дълбокото разбиране за формирането, протичането и лечението на хранителните разстройства, в чиято основа се открива връзката между храната и емоционалния свят на човека. Снимките и историите ще ви изправят очи в очи със съкровеното у човека. Ще ви отведат отвъд привидностите, за да се докоснете до пространство, в което живее душата.

Екипът от психолози на "Живот на килограм" вече четвърта година работи доброволно по авторски проект за превенция на хранителните разстройства (анорексия, булимия, орторексия, хиперфагия и др.) сред учениците. През 2017 година „Живот на килограм“ стана финалист в ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change България.

В търсене на достъпен и общочовешки език за разбиране на сериозността и актуалността на темата, Живот на килограм” обединяват усилията си с едно доказано фотографско име - Вера Гоцева – Ломовера.  В последните години извън фотоуикендите, които води, тя е отдадена на фотоаналитични опити и проекти със силен психологически аспект. Три години след "Пощенски картички към баща ми", изложба посветена на загубата и смъртта, тя се връща с “100 грама нежност.”.

Изложбата може да бъде разгледана между 9 януари до 2 февруари в Галерия Credo Bonum (ул. “Славянска“ No 2), a oфициалното откриване ще бъде на 9 януари от 19 часа. В рамките на изложбата, на 18 януари и 1 февруари от 11 часа, ще се състоят две събития-дискусии с авторите. Те ще дадат отговор на въпроса "Кога отношенията ни с храната стават проблем?“