Темата коментира председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев

„Ние чухме от ген. Мутафчийски, че предприятията ще оцелеят, но това няма да стане от самосебе си. Бизнесът оценява предприетите мерки в сферата на опазване на здравето на хората за адекватни. Но досега не сме видели мерки за опазване на икономиката. Виждаме, че много страни няма да допуснат нито една компания да фалира и нито един човек да остане без доходи”, заяви председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

Ще се срине ли туризмът заради коронавируса?

Според проучване 37 % намират мерките на национално и местно ниво за адекватни. 32 на сто обаче ги определят като „закъснели, недостатъчни и неадекватни“. Едва 2 % смятат, че мерките в този им вид са прекалено рестриктивни. По отношение на отчетените вече загуби, като основна причина работодателите посочват отлива на клиенти. На второ място близо една трета от анкетираните губят заради нарушени доставки, а една пета обясняват загубите си с отсъствие на работници.

Добрата новина към вчерашния ден е, че в една пета от предприятията не е отсъствал нито един работник. В половината фирми отсъстващите са били до 5 % от целия персонал и само в 7 на сто от фирмите са отчели липса на повече от половината персонал. А отсъствието е основно поради издаден болничен лист – над  60 % от случаите. Под една трета от служителите работят от домовете си, 5 на сто не са в офисите заради карантина.

ИКОНОМИКА НА ЗАРАЗАТА: Заплахите за бизнеса в критичната ситуация

Очакванията, са песимистични – 46 на сто от работодателите предвиждат задълбочаване на проблемите. 22 % смятат, че обстановката ще се нормализира до 2-3месеца. Има и оптимисти – според 1 % стабилизирането ще бъде в рамките на месец. Други 17 на сто залагат на септември.

„Редица страни обявиха мерки в ползва на икономиката. Тези мерки не са символични, те са в обеми, които за нашата страна биха означавали суми от порядъка милиард – милиард и половина. Става дума за това допълване на доходите на хората, които са останали без работа, и в подкрепа на предприятията, които са останали без приходи, а имат разходи”, каза още Велев.

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО