Темата коментираха икономистът Владимир Каролев и председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов

„От една страна е добре да не си блокираме живота и да не изпадаме в истерия, но от друга може би наистина най-добрата превенция би била да се затвори всичко за някакъв определен срок от време. Да кажем 3 седмици. Както видяхме единствените мерки, които водят до резултат са тези в Китай. Ние сме притеснени за здравето на клиентите и персонала. Тези хора са в постоянен контакт”, това каза в студиото на „Здравей, България” председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА: Пореден срив на борсите

„Мисля, че е крайно време Ангела Меркел да се пенсионира. Тя предвижда по-голяма криза от тази след фалита на „Лемън Брадърс” и казва, че до 70% от населението на Германия ще се зарази с коронавирус. На теория може да се зарази и 100%, но това няма как да стане. Във всяка лоша новина има и хубава. Китай доказа, че може да се справи с тази криза. Драстични мерки и ограничение движението на хората е най-доброто решение. Трябва да се направи пълна карантина за определен период от време”, заяви икономистът Владимир Каролев.

Как коронавирусът ще повлияе върху световната икономика?

„Ние искахме държавата да спре данъците, да се поемат осигуровките на хората за да можем ние да поемем една част от заплатите на хората. Нали разбирате, че туризмът е най-големият отрасъл от малкия и среден бизнес. Ако това нещо се счупи ще са нужни години да го възстановим”, допълни Алибегов.

„Не виждам никакъв проблем да не се плащат осигуровките до момента, в който СЗО каже, че пандемията е овладяна. Вирусът се появява и изчезва като светкавица. Няма вирусолог, който да каже, че това нещо ще продължи години”, обясни Каролев.

Алибегов обясни, че най-лошото което може да се случи е бизнесът да затвори и да пусне работниците в неплатен отпуск.

Целия разговор гледайте във видеото