Други средиземноморски държави-членки на ЕС възприеха този подход

По време на проведената вчера видеоконференция на външните министри на ЕС Италия е била категорична, че повече няма да приема мигранти на своя територия, съобщава БГНЕС.

Правителството отказва да приема в страната спасени в морето мигранти, като се аргументира, че „в ситуация на пандемия от коронавирус това няма как да бъде обяснено на собствените граждани“. Съществуват опасения, че бежанци от Африка вече са заразени с вируса, съобщи „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Италия без редовния брифинг за коронавируса - водещият й също разви симптоми

Други средиземноморски държави-членки на ЕС възприеха също подхода на Италия, независимо че някои страни от ЕС изразяват готовност да приемат мигрантите на своя територия. Отказът на италианското правителство не е неочакван, пише „ое24“.

Страната е силно засегната от пандемията от коронавирус – в момента заразените там са над 74 000, а броят на смъртните случаи е близо 7 500.

Германия спира приема на бежанци

Правителствата на Австрия и Унгария също са изключително критично настроени спрямо морската спасителна мисия на ЕС. Патрулирането на спасителни кораби около африканския бряг би създало допълнителен стимул за мигрантите да поемат по средиземноморския маршрут към Европа.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП