Световната банка дава 160 млрд. долара на страните, потърпевши от коронавируса

Световната банка (СБ) възнамерява да предостави помощ в размер на 160 милиарда долара на държави, засегнати от пандемията от коронавируса. Това обяви президентът Дейвид Малпас, изказвайки се на срещата на високо равнище на лидерите на Г-20, проведена във формат на видеоконференция.

Кристалина Георгиева: Рецесията ще е толкова тежка, колкото преди 10 г., 2021 г. ще има възстановяване

"Световната банка полага усилия да предприеме спешни мерки в отговор на пандемията от коронавируса. Нашите цели са да намалим времето за възстановяване след пандемията, да създадем условия за икономически растеж, да подкрепим малките и средни предприятия и да защитим бедните и уязвимите слоеве на населението. В сряда представих на нашия съвет програма, която може да осигури финансова помощ в размер на 160 милиарда долара през следващите 15 месеца", каза Малпас. Той добави още, че СБ "осъществява нови проекти, свързани с COVID-19 в 56 страни."

"В 24 държави преструктурираме съществуващи проекти, за да насочим средства за спешни случаи", каза шефът на СБ.

МВФ отпуска 50 млрд. долара за борба с коронавируса

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), в речта си на срещата на върха на лидерите на Г-20 посочи необходимостта от „финансова помощ на уязвимите домакинства, големи и малки предприятия, за да могат те да оцелеят и бързо да се върнат на работа“.

„В противен случай ще са нужни години, за да се преодолеят последиците от мащабните фалити и съкращения“, заяви ръководителят на МВФ. Тя призова международната общност също да подкрепи развиващите се икономики, така че те да могат да преодолеят тежестта на кризата и да помогнат за възстановяване на икономическия растеж.

Кристалина Георгиева: Не знаем още как ще се отрази короновирусът върху икономиката

Георгиева помоли също лидерите на Г-20 да подкрепят удвояването на финансовия фонд от 50 милиарда долара, за да се помогне на бедните страни и страните със средно ниво на доходи да се справят с последиците от пандемията. Ръководителят на МВФ призова също страните от Г-20 рязко да увеличат обема на ликвидността, както беше направено по време на световната финансова криза през 2008 г.