Само днес ще бъдат раздадени около 5000 маски, сочи проучване

За да предпази възрастните от коронавируса, общината в Бургас започна една акция,която е насочена към най-възрастните. Ще се раздават безплатни предпазни маски във времето за пазаруване между 8.30-10.30 часа на всеки бургазлия над 60 години, който не е успял да се снабди с маска. Екипи от доброволци ще има всеки ден пред 14-те големи хипермаркета в града.

ЗАРАДИ НАРУШЕНИЯ: Събират пейките в бургаските паркове

"Общо 23 души - доброволци, ще раздават маски на възрастните в големите хипермарките на Бургас. Установихме, че много от възрастните хора пазаруват без маски. Загрижени за тяхното здраве, решихме, че това е една добра инициатива. Тя ще продължи и през следващите дни, защото е важно да запазим здравето на възрастните", обясни зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

Кой помогна на болницата в Карнобат в битката срещу заразата?

"Само днес ще бъдат раздадени около 5000 маски. Това е по проучване, което сме направили предварително за приблизителния брой на възрастните, които пазаруват в диапазона между 8.30 и 10.30 часа. Отделно сме поставили дезинфектан на входа на всеки хипермаркет, както и на обществени места като спирки, за да могат освен маските, хората да се дезинфекцират", допълни тя и поясни, че маските са осигурени от община Бургас, голяма част от тях са дарение.

Възрастните хора, към които е насочена инициативата, подкрепят идеята за общината. Те обясниха, че в аптеките не са успели да открият и да си закупят предпазно средство.

Репортер: Цеца Алексова.