Две нови отделения само за 5 дни?

Малките болници в страната са изправени пред голямо предизвикателство. Спешно трябва да изпълнят указанието да имат специално отделение за пациенти с КОВИД-19. Общинската болница в Карнобат се опитва да направи това със собствени средства, само за 5 дни! Строителна фирма помага безплатно.

Според указанията на Здравното министерство в Многопрофилната болница за активно лечение в Карнобат трябва да се разкрият общо 40 легла ,в две отделения, в които при нужда да бъдат настанявани пациенти с коронавирус. Ремонтът в бившето отделение за Вътреши болести започна в сряда, изцяло с дарение от строителна фирма .

Стартираха DMS кампания в подкрепа на медиците, борещи се с COVID-19

Освен строителни дейности се налага и подмяна и монтаж на отоплителна система. От понеделник започва приспособяването на бившето родилно отделение,чиято база е неизползваема от близо 10 години. В Карнобат обаче не разполагат с вирусолог, когото да назначат в болницити при нужда, затова разчитат на помощ.

“Ние приехме инициативата на РЗИ да разкрием определен брой легла за лечение. Подготвяме максимум 40 такива. Те ще се намират в две отделения, които ще бъдат подготвени за по двама души в стая. Смятам, че ако ситуацията наложи, лекари ще се намерят. Имаме уверението на РЗИ -Бургас, че ще бъдат изпратени и други медици, които да помагат“, заяви директорът на МБАЛ-Карнобат д-р Николай Колибаров.

Тодор Атанас прави дарението, за да бъде възможно всичко това. Той помага с работна ръка, материали и всичко необходимо по трансформирането на отделението.

“Отзовахме се на молбата на кмета и ръководството на болницата. Винаги сме го правили и пак ще го правим. Всичко, което е необходимо, за да влязат 25 легла до неделя - ние ще го направим тази вечер до 20 часа. Аз смятам, че това е дълг на всеки българин“, каза той.

Пръскаха Карнобат с дезинфектант от самолет

„Нашата работа беше да организираме дарителската кампания. Само за 24 часа се събраха много средства. Нужни още са около 30-35 000 лева, с които да завършим всичко“, обясни кметът на общината Георги Димитров.

„Радващо е ,че реагираха хората много бързо и искам да благодаря за тяхната съпричастност“, председателят на ОС Карнобат Теодор Ченешев.

Репортер: Цеца Алексова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП