Темата коментира анестезиологът и член на ръководството на „Софиямед“ д-р Иван Колчаков

„Към момента няма положителни проби на други депутати, освен Хасан Адемов. Нашата лаборатория работи с най-сигурния тест за откриване на вируса на антигена – PCR. Изследваме всички, които подлежат на тестване“. Това заяви анестезиологът и член на ръководството на „Софиямед“ д-р Иван Колчаков в ефира на "Здравей, България".

Случаите на COVID-19 у нас са вече 449, заразата стигна и Видин (ВИДЕО)

„При нас системата работи. Единствено нашата лаборатория не е обявена за референтна, т.е. трябва да потвърждаваме нашите резултати в Националната референтна лаборатория или във ВМА“, каза още той.

Има народен представител с коронавирус (ВИДЕО)

Тестват всички депутати и служители в парламента за COVID-19

Запитан колко време отнема тестването на депутатите, Колчаков коментира: "Това е въпрос на зареждане на сетове и на това колко време може да работи специалистът, който ги обработва. Той има свръхсили за 12 часа в денонощието и може да обработи около 100 бр. Т.е. ако в една партида минат 100 изследвания, останалите ще минат на следващия ден".

По думите му технологията предполага даване на резултат в рамките на 36 часа, а ако лабораториите са много натоварени – до 48 часа. „Свръхсилите и технологията дават възможност в първите 12 часа да бъдат направени първите изследвания. Затова още вчера първите депутати имаха резултат“, обясни д-р Иван Колчаков.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП