Причината - има народен представител с коронавирус

Започна тестване на всички депутати и служители в парламента за коронавирус. Мярката се налага, след като стана ясно, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е с положителна проба за COVID-19. Информацията беше оповестена късно снощи от председателя на парламента Цвета Караянчева. Те бяха изследвани в две столични болници - ВМА и „Софиямед“, където се извиха дълги опашки от чакащи още от рано сутрин.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По информация на NOVA тестването е започнало в 09:30 и ще продължи през целия ден. 

„Трябва да се намери вариант, за да продължи да работи тази институция. Дали ще е по електронен път или друг“, каза Александър Сиди от ВМРО.

„Взимат проби от носа и от гърлото. Отнема 3 минути. Разбира се, че се притеснянвам. Дано имам късмет“, каза депутатът от БСП Александър Симов.

„Трябва да се актуализира бюджет, да се контролира изпълнителната власт Така, че се изследваме и тези, които са здрави трябва да продължават да работят“, каза Крум Зарков от БСП.

„Отговорни сме. Държим се адекватно за тежката ситуация, която е в България“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Аз не съм комуникирала пряко с него, но в залата, в която няма вентилация  всеедно си бил в контакт“, обясни Менда Стоянова.

„Нямам симптоми, чувствам се добре, не съм притеснен“, обясни Хамид Хамид. 

Тестовете са за сметка на държавата. „Досега никой не се е тествал за негова сметка в държавни заведения – т.е държавни. Няма значение всички държавни и частни заведения ползват публичен ресурс“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Предстои да се тестват и служители на   парламента, които са били контактни с д-р  Хасан Адемов.

 

 

Още не е ясно кога ще излязат резултатите от тестовете на депутатите. Но най-вероятно това трябва да се случи в рамките на утрешния ден.

Очаква се днес да започне и изследването с т.нар. бързи тестове. На него ще се подложат 1000 души, а сред първите тествани ще бъдат служители на МВР.  Причината да бъдат избрани именно полицаи е, че те продължават активно да ходят на работа и съответно да контактуват с голяма част от обществото. Специалистите уточняват, че на това тестване не трябва да се гледа като на масово, но целта е да се провери има ли имунитет сред рисковите групи. В бъдеще с тези тестове ще бъдат изследвани и други групи от българското население.

Репортер: Мариана Торманова

Има народен представител с коронавирус (ВИДЕО)

Нови 20 случая на COVID-19 у нас, заразените са общо 399

Отменят задължителното носене на маски на обществени места (ВИДЕО)

Свикват извънредно заседание на парламента на 2 април

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП