Правната комисия пък ще разглежда предложения за ревизия на Закона за извънредното положение

Ресорната комисия в парламента одобри актуализацията на бюджета и на второ четене.

Предложенията за актуализацията на бюджета имат за цел да бъдат осигурени средства за неотложни разходи, свързани с мерките срещу коронавируса. Предвидени са пари за подкрепа на икономиката и заетостта.

Предлага се увеличаване на разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд „Безработица" в размер на 1 милиард лева, както и 430 милиона лева за компенсиране на очакваното неизпълнение на приходите.

Със законопроекта се увеличава капиталът на Българската банка за развитие със 700 милиона лева. Предвижда се формиране на бюджетен дефицит от 3 и половина милиарда лева и увеличаване на тавана за поемане на нов държавен дълг до 10 милиарда лева.

По-късно в неделния ден ще се събере и правната комисия, която пък ще разгледа предложени от ГЕРБ промени в Закона за извънредното положение. Депутатът Десислава Атанасова поясни какви са те в пост във Facebook профила си. Ето и пълния списък:

- при забава за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжниците по договори за кредит, лизинг и други форми на финансиране, предоставени от банки и други кредитни институции НЕ се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде предсрочно изискуемо, не може да се изземват вещи;

Схватка в НС заради извънредното положение и бюджета (ОБЗОР)

- спират се държавните субсидии за политичическите партии, а от икономиите средствата се разходват само за борба с covid 19 и лечение на заразени лица;

- изключения по отношение на процесуални и съдебни срокове;

- намаляване на санкциите в Закона за здравето.

Днес отново на дневен ред излезе обсъждането на мярката "60/40", която трябва да помогне на бизнеса. В събота четири работодателски организации поискаха тя да бъде преразгледана. Депутати от ДПС също изразиха мнение, че мярката може да бъде преразгледана, така че да се приеме осигуровките на работещите да се поемат от държавата, вместо от работодателите. 

Още по темата гледайте във видеото.