Обсъждат се няколко различни предложения

Бурен спор в парламента около предложението за замразяването на депутатските заплати. Мярката беше предложена миналата седмица, след като стана ясно, че възнагражденията на народните представители трябва автоматично да се увеличат.

Първо народните представители обсъдиха възможността да замразят заплатите си по време на извънредното положение. Два часа те спориха и се обвиняваха взаимно в популизъм и трупане на политически дивиденти в неподходящо време.

Депутатите приеха как да работят в условията на извънредно положение

„Считаме, че Народното събрание, като върховен законодателен орган, е длъжно да предприеме такива мерки, които да покажат не само гражданска и политическа отговорност, но и съпричастност към всички български граждани", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Имаше искания не само замразяване, а и намаляване.

„Месечните възнаграждения на народните представители и членовете на Министерския съвет по време на извънредното положение да са 50% от брутните такива. Това е нашето предложение”, каза Юлиан Ангелов от ВМРО.

 

„Министерството на финансите и правителството трябва много да внимават, когато взимат решение дали този дълг ще бъде от банки, регистрирани в България. За да не стане така, както веднъж правителството емитираше дълг, преди 2 години мисля, изключи българските банки и сключи сделки само с външни банки, изнасяйки печалбата за банките извън България. Впечатлението е, че подписваме празен чек”, заяви Румен Гечев от БСП.

„Г-н Гечев, по отношение на дълга, това е буфера, който правителството поиска от нас, за увеличение лимита на дълга за 2020 със 7,8 милиарда лева. Освен това министърът на финансите да има сериозна гъвкавост за това бързо да може да излезе на международните пазари, ако реши, че моментът е подходящ и може да получи добра цена за ценните книжа. Не съм съгласна да оттегля предложението си, което разширява възможността да се ползват заеми от други финансови институции – Европейската инвестиционна банка, банката на Съвета на Европа”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

Преди това народните представители обсъдиха възможността да замразят заплатите си по време на извънредното положение. Два часа те спориха и се обвиняваха взаимно в популизъм и трупане на политически дивиденти в неподходящо време. Чуха се различни предложения – от това да се замразят възнагражденията на депутатите по време на извънредното положение, през това да се намалят на 50% от брутната заплата. Имаше и такива да работят без пари. 

"Колеги, осъзнайте се! Какво по-лесно от това да направим заплатите на минималните и там много ясно е записано как се индексират. Тогава всички ще бъдат наясно, че народните представители не правят нищо, само за да се харесат на хората или да не дразнят, а мислят с главите си“, каза Веселин Марешки, лидер на ВОЛЯ.

ДПС също застанаха зад блокирането на размера на депутатските възнаграждения, но с условие.

„ДПС ще подкрепи проекта, внесен от парламентарната група на ГЕРБ, защото смятаме, че в условия на криза този жест на съпричастност е необходим. Предлагаме спестените средства да бъдат преведени от ръководството на Народното събрание по сметка на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

ГЕРБ предлага замразяване на депутатските заплати и субсидиите за партиите

„Не е справедливо, нито икономически и социално обосновано заплатите ни да се вдигат автоматично на всеки три месеца за труда, който сме положили. Защо само в криза? Не трябва ли да сме солидарни или съпричастни по принцип?“, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Акт на съпричастност е днес Народното събрание да вземе решение народните представители да работят без възнаграждение в условия на извънредното положение“, каза Борис Ячев от НФСБ.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП