Това съобщиха от Националния оперативен щаб

36-годишен мъж с положителна проба за коронавирус е починал днес в болница „Света Анна“ в София. Той беше настанен в инфекциозното отделение на лечебното заведение заради белодробно заболяване на 30 март.  Поради влошаване на състоянието е приведен в реанимация, където впоследствие е поставен на апаратна вентилация. Мъжът е бил с фиброза на белия дроб и трахеостома, получена в резултат на пътно-транспортно произшествие преди години. С това общият брой на починалите със заболяването става 23.

Ген. Мутафчийски: Трупове не могат да се скрият (ВИДЕО)

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб са 577. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят.

213 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 7 април: 325 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 252 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.

Сред заразените е и служител на Софийския районен съд. По обяд сградата беше затворена за дезинфекция. 

Има случай на заразен с коронавирус в Софийския районен съд

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 31 души. Въпреки големия брой заразени в столичната Спешна помощ работата там продължава със същото темпо.

„Много малка част от тези 8 заразени са със симптоми, другите са здрави и се чувстват добре“, заяви говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска.

От спешния център очакват доставка на 1000 бързи теста. Служителите, които покажат положителен резултат, ще бъдат допълнително изследвани. А, за да са максимално предпазени и пациентите, и екипите, медиците призовават всеки, който се обажда на телефон 112, да дава точни данни за симптомите си.

„Те трябва да разглеждат всеки пациент като потенциално заразен с коронавирус“, заяви по-рано днес на брифинг генерал Мутафчийски.

Засега в центъра имат необходимите запаси от костюми и предпазни средства. 

„Ежедневно се следят наличностите, за да може като нещо тръгва да се изчерпва, да бъде поръчано“, поясни Сунгарска.

Още един служител на Спешна помощ в София е заразен с коронавирус

Страната ни прави достатъчно тестове на медицинските работници, категорични са от щаба.

„Ще ви прозвучи вулгарно, но в Италия трябва да припаднеш на работното си място, за да те тестват, а при нас е всяко медицинско лице, което има необходимост от тестване, се тества“, каза още Мутафчийски.

От щаба заявиха, че, ако дадена лаборатория няма налични тестове, може да вземе от друга. Правят се и промени, така че за тестовете да плаща Здравната каса. 

„Всяко изследване се заплаща 60 лв. от касата, ако лабораторията има договор с нея“, заяви генералът.

Продължават случаите на хора, нарушили карантината си. Сред тях е 17-годишно момче, което заразило 7 свои съученици.

„Потвърждава се тезата, че тези тумби, които се движат из София от младежи, са изключително рискова група“, каза още началникът на Националния оперативен щаб.

За момента не се предвижда отслабване на мерките. „В България не се случват зловещи неща и това е благодарение на всичко, което е направено досега. Труповете не могат да се скрият“, категоричен бе Мутафчийски.

За промяна в мерките можело да се мисли чак след Великден.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 10; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 32; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 9; Смолян – 14; София – 340; Стара Загора – 14; Хасково – 6; Шумен – 4.

Екипът на NOVA изказва съболезнования на семейството и близките на починалия мъж!

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП