Темата коментират Теодор Дечев от АИКБ, Димитър Зоров, Бойко Синапов и Атанаска Бялкова

Сблъсък на големите вериги и  българските производители! Спорът е дали да има специални площи в магазините за родна стока. Така държавата  иска да защити малките производители в условията на пандемия.

За хората, които произвеждат българските зеленчуци, е изключително важно да имат достъп до големите вериги, защото издържат целогодишно работници и полагат големи усилия, за да произведат родна стока.

Министерството на земеделието иска повече българска продукция в магазините

Атанаска Бялкова от 12 години произвежда домати и краставици. Тя и нейни колеги осигуряват работа на хора от малките населени места и срещат големи трудности, когато се опитат да продават своята стока в големите вериги.

"От 10 години ние искаме да има обособени щандове за българско производство по веригите. Всеки производител да си излезе на пазара с неговото лого, а не в един кашон. За да знаят потребителите, от кого точно да си купят”, призовава тя.

 

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя идеята за повече български стоки в големите вериги магазини. Това заяви в предаването "Здравей, България" Теодор Дечев от асоциацията.

„Това не е идея, която се е появила вчера. Това са въпроси, които се обсъждат от години. Тези мерки трябва да се прилагат и в мирно време, защото някои казват, че икономиката е като във военно време. Това са неща, които не могат да продължат само до края на извънредното положение. Мерките трябва да бъдат дългосрочни, а някои - почти вечни", допълни Дечев.

Бизнесът приветства мерки в защита на българското производство

По думите му някои от предлаганите мерки се прилагат и в други държави от години. Той допълни, че с предложението за повече български стоки в магазините може да се спекулира и да се твърди, че потиска пазарните механизми. „Тук не се иска забрана да се продават стоки от небългарски произход. Тук просто се иска определена гаранция за българските. Има цял отрасъл, който е пропуснат в постановлението – риба, аквакултури и т.н.", каза още Дечев.

Според председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, ако един оператор иска да работи в определена държава, той трябва да се съобразява с нейното законодателство. „Млечният бранш, като никога, е повече от единен и поздравяват министър Танева за нейната позиция“, каза още Зоров. Той определи животновъдният бранш като "болен пациент, който е сложен на обдишване и ще умре, ако не му бъде оказана помощ до дни".

Бойко Синапов от Обединени български животновъди обясни, че той и колегите му от бранша не са съгласни да предлагат стоките си по паркингите на магазините. „Може би сега е моментът да защитим българския производител. По този начин ще защитим и българския потребител“, категоричен бе Синапов.

Какво в предложението на Министерството на земеделието за повече родна продукция в магазините притесни бизнеса?

"От 10 години ние искаме да има обособени щандове за българско производство по веригите. Всеки производител да излезе на пазара с неговото лого, а не в един кашон. За да знаят потребителите от кого точно да си купят", заяви Атанаска Бялкова от Сдружението на оранжерийните производители.

Тя също е категорична, че големите търговски вериги трябва да започнат да пазаруват от всички български производители. 

Животновъдите също излязоха с позиция, че сега е моментът да бъде защитен българският производител. Предстои среща между държавата, веригите и производителите, за да се намери общо и работещо решение, което да удовлетворява всички страни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Репортер: Илиян Велков