Темата коментират председателят на БТПП Цветан Симеонов и Петя Василева от Българска асоциация биопродукти

Министерството на земеделието призова за повече българска продукция на щандовете в магазините. Търговските обекти трябва да обособят площи само за продукти на местни производители. Така те ще имат достъп до хранителните вериги в условията на икономически затруднения. Проектът е бил изпратен до всички заинтересовани страни, но разговорите не са довели до резултат, съобщиха по-рано днес от ведомството. Очаква се задължението на търговците да бъде въведено с постановление на кабинета и да остане в сила до края на тази година.

Министерството на земеделието иска повече българска продукция в магазините

„Министерството на земеделието се опитва с административни методи да се намесва в пазарни структури. От там искат да ограничат достъпа на чуждестранни стоки до българския потребител“. Това заяви председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

„Един от най-болезнените въпроси беше осигуряването на „зелени коридори“. Сега ние искаме да ограничим движението първо на европейски стоки, а след това и на такива от други страни вероятно, и достъпа им до пазара, като казваме на веригите магазини как и колко да запълват щандовете си. Това е недопустимо“, каза още той.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Агнешкото на пазара - само от български производители

По думите му българските продукти биха имали прекрасен прием в тези магазини, ако отговорят на всички стандарти. „За да застане една стока на щанд в тези вериги, тя трябва да има баркод, информация за калории, за алергенти и др. Ако иска Министерството на земеделието да бъде полезно, нека насочи усилията си натам, където може да въздейства административно“, категоричен бе Симеонов.

Петя Василева от Българската асоциация биопродукти заяви: „С това изказване съм меко казано обидена, защото по този начин казвате, че българските стоки не отговарят на изискванията, а това не е така“. И допълни: „Ние сме сертифицирани, и то биологично, т.е. има много повече изисквания за този вид храна от тази, която в момента се продава на пазара“.

„Изискванията на големите вериги са непосилни за нас. Ние искаме подкрепа, за да стане възможно да изпълним всички изисквания, които веригите имат към нас“, каза още Василева.

Целия рагзговор гледайте във видеото.

Въвеждат по-леки мерки за фермерите и работниците на пазарите

Бизнесът приветства мерки в защита на българското производство