Резултатите идват преди ключовите срещи на Световната банка и МВФ

Икономическият спад вследствие на коронавируса може да увеличи бедността в световен мащаб с до половин милиард души, предупреди „Оксфам“.

Използвайки проучванията на Австралийския национален университет и Кралския колеж в Лондон, благотворителната организация твърди, че това ще е първият път на увеличение на бедността в световен мащаб от 30 години, информира BBC.

СЗО: Не е дошло времето Европа да разхлабва мерките

„Икономическата криза потенциално ще е още по-тежка от здравната криза“, се казва в доклада. Според изчисленията, броят на бедите в световен мащаб е 400-600 милиона.

Резултатите се оповестяват преди ключовите срещи на Световната банка, Международния валутен фонд и министрите на финансите на Г-20 следващата седмица.

В доклада се казва, че потенциалното въздействие на вируса представлява истинско предизвикателство за целта на ООН за устойчиво развитие - унищожаване на бедността до 2030 г.

За 3 месеца френската икономика се е свила с 6%

"Нашите констатации сочат за важността на драматичното разширяване на мрежите за социална сигурност в развиващите се страни възможно най-скоро и много по-голямото внимание върху въздействието на коронавируса в развиващите се страни и върху това, с което международната общност може да помогне", казва професор Анди Съмнър от Кралския колеж в Лондон.

Пандемията може да доведе броя на бедните в света до над половината от световното население от 7,8 милиарда души. Около 40% от новите бедни биха могли да бъдат съсредоточени в Източна Азия и Тихия океан, а около една трета - в Субсахарска Африка и Южна Азия.

Италия отпуска 400 млрд. евро за засегнатите от COVID-19

Дани Срискандараджа, главен изпълнителен директор на „Оксфам“ заяви: „За милиарди работници в бедните страни, които вече са освободени от работа, няма мрежи за подпомагане като заплащане на държавна помощ“.

„Срещите на Световната банка и Г-20 през следващата седмица са важна възможност за световните лидери да си сътрудничат по съвместен пакет за икономическо спасяване, за да защитят най-уязвимите хора“, допълни той.

По-рано тази седмица повече от 100 глобални организации настояха тази година развиващите се страни да се откажат от плащанията по дълга, което ще освободи пари в размер на 25 млрд. долара в подкрепа на техните икономики.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП