Ако си останете по къщите, ние в 9 часа ще ви ръкопляскаме, заявиха те

Oт името на Българския лекарски съюз д-р Асен Меджидиев призова хората да си останат вкъщи, въпреки празниците. Според него мерките в България са най-добрите.

Българският лекарски съюз: Останете вкъщи през следващата седмица

"Това, което колегите от Европа ни пращат, е ужасно. Клиповете, които гледаме, с трупове на млади хора... Покъртително е. Като лекари сме виждали ужасни неща, но това сериозно ни разстройва. Призовавам хората да не се удавим накрая след всички тези прекрасни мерки", заяви той.

"Ще стане много тежко, особено в София. Това е един много сериозен момент. Обръщам се към всички сънародници - Господ е винаги с нас. Той ни пази и е милосърден. Не са 5 дни в годината, в които да му обърнем внимание. В момента милосърдието е да си останем вкъщи. С тези две седмици се решава бъдещето на нашето поколение и държава. Опазихме я дотук, нека положим усилия още две седмици ", призова Меджидиев.

"Разберете! Сега не е моментът да се седи в градинките, да се смееем, да се веселим. Следващите две седмици ще бъдат критични. Повтарям - критични", категоричен бе директорът на "Пирогов" д-р Асен Балтов.

669 с коронавирус у нас, още 6 пациенти са излекувани (ВИДЕО)

"Ние денонощно се борим за живота на хората, но нека и хората да се борят за нашия живот", призова той.

"Гледайки какво се случва по софийските улици, притеснените лекари, сестри и санитари, настояха да кажем тяхното мнение пред всички. Днес аз съм техен пратеник. В дни на изпитание, каквито са днешните, всички се обръщаме към църквата. В Библията пише, че има време за всяко нещо по земята. Там още пише, че къде са събрани двама души на едно място, Бог е между тях. Няма смисъл да търсим Бог в църквите. Той е тук между нас. Нека не поставяме на изпитание божията мисъл и да превръщаме дните за празник в дни на смърт", заяви директорът на Александровка болница проф. д-р Костадин Ангелов.

 

"Виждали ли сте какво значи майка да не може да погребе собствения си син? Аз го видях. Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че могат да ви дадат само 200 бройки? Ходейки хората по улиците, като че ли искат да ни предадат на нас, лекарите, някаква божия роля. Ние да решаваме кой да живее и кой да умира. Благодаря за тази корона от тръни. Не я искаме. Всяка вечер ни ръкопляскате, отправям молба - ако си останете по къщите, ние в 21 часа ще ви ръкопляскаме. Направете го. Нека не превръщаме болниците в морги", призова той.

Ангелов заяви още, че лекарите са притеснени и уплашени от картината по света.

21 са новите случаи на коронавирус у нас. Така хората, дали положителни проби вече са общо 668. 58-годишен мъж от Хасково е починал след заразяване с коронавирус.

Още 6 са били излекувани, с което общият брой на хората преболедували вируса е 68 общо. Що се отнася до мъжът, който е починал в хасково, той е бил с множество придружаващи заболявания, отбелязват медиците. Най-много от тежките случай са тук в "Пирогов". 11 от пациентите с COVID-19 са интубирани и са поставени на апаратна вентилация. Други 31 са в средно тежко състояние.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!