В подкрепа на родното производство

„Категорично мога да заявя, че повишаване на цените на млякото и млечните продукти няма да има. По-скоро има фактори, които говорят за понижаването им, но дали това ще се случи и с колко, не мога да прогнозирам. Доставките и производството също вървят безпроблемно и няма опасност от сътресения“. Това заяви председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Танева и големите търговски вериги се разбраха за българските стоки

Той изрази мнение, че всички мерки, които се предприемат от страна на държавата, имат за цел да помогнат на взаимното оцеляване на бизнеса в тази ситуация. „В тази криза няма да има печеливши. Всички сме губещи и въпросът е как да изгубим възможно най-малко“, добави Михайлов.

„При млякото и млечните продукти производството е типично българско. Положението при дълготрайните млечни изделия не е точно така, защото те са лесни за внос. Ако кажем, че при свежото мляко има силен превес на българското, то при кашкавала и сиренето това не важи. Надяваме се да се получи резултат, при който ще има увеличено пласиране на българските продукти. Това би довело до повече приходи, отиващи към родните преработватели и производители“, обясни той.

Депутатите решиха: Санкции за търговските вериги, ако нямат щандове с българска стока

По негово мнение България няма как да се сравнява с държави като Германия, Франция и Италия и съответно не може да съпоставяме и преприетите там мерки с тези у нас. Темата коментира и председателят на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов.

По думите му, в големите вериги се наблюдава наличие на продукти с неясен произход. „Българските производители на месо и други изделия работят и имат много добър продукт, който може да захрани качествено българския пазар“, заяви той.

„Ние, като производители, се лутаме, защото нашата продукция понасяше "шамари" от големите вериги. Не всеки от нас можеше да стигне до тях. Те искаха много гаранции, които малките фирми не могат да изпълняват. Този вариант за „достатъчно“ площ в магазините за наша продукция е добър. Но на голяма част от производители, ще им трябва време да се адаптират към тези пазари“, обясни още Синапов.

Големи търговски вериги с позиция против предлагането на регионални стоки

Той изрази надежди, че всички са готови да работят заедно в тежките условия и се надява предприетите мерки да са добри за всички участващи страни. Следващото искане на производителите щяло да бъде желанието от тяхна страна за гарантирана минимална изкупна цена.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!