Народните представители гласуваха и Закона за енергетиката

Депутатите отново се събраха извънредно на заседание и отново то беше съпроводено със скандали. Народните представители обсъждаха задължението на хранителните вериги да продават родна продукция и гласуваха Закона за енергетиката.

Депутатите приеха какви да са санкциите, ако търговските вериги не спазват новите разпоредби за площта, която ще се дава на българските производители. Освен това на второ четене бяха гласувани промените в Закона за енергетиката и военнослужещите.

Регионалната продукция – вече обозначена и на видно място в магазините

Най-дълги бяха дебатите за това какви санкции да има за търговските вериги, ако не спазват новото изискване да предлагат 50% българска продукция.  Прие се санкциите да бъдат в размер от 15 000 до 25 000 лв. А при повторно нарушение стават още по-сериозни - от 30000 до 50000 лв.

„Целта е да бъде създаден един механизъм, който да даде възможността на българските производители да предлагат и реализират своята стока в тези вериги от магазини”, обясни Красимир Ципов от ГЕРБ.

„Извънредното положение ще изтече, търговските вериги ще преценят, че могат да намалят площта, която дават на българските производители, всичко ще остане в миналото”, заяви Христо Проданов от БСП.

„Спрете с имитацията на загриженост”, каза Красимир Янков от БСП.

„Дебатът как да помогнем на производителите да преодолеят последствията от кризата трябва да го водим в Закона за храните”, заяви още Красимир Ципов.

ОКОНЧАТЕЛНО: „Булгаргаз” ще връща 45 млн. на бизнеса

Колкото до промените в енергетиката -  „Булгаргаз” трябва да намери решение как да върне надвзетите 45 млн. лв. на бизнеса, които те са платили на свободния пазар за природен газ. Те се наложиха след като „Газпром” се съгласи да върне 150 млн. лв., които са  надвзети от авансови плащания.  Именно част от тази сума са 45-те млн. на индустрията.

„Има субекти, които ще се чувстват ощетени от това, че не са търгували с „Булгаргаз” през този период, а са търсили пазарен подход. Сега се чувстват най-малкото морално ощетени, ако не и финансово ощетени. Търсихме варианти, за да бъдат всички удовлетворени, не можахме да намерим такива и мисля, че това са най-добрите текстове”, заяви Валентин Николов – председател на Комисията по енергетика.

А още в самото начало на заседанието час и половина отне на депутатите да дискутират как трябва да се провежда парламентарният контрол в условия на извънредното положение. От БСП настояваха министрите да идват в пленарната зала.

„Да искаме контрол е пречене? На какво пречим уважаеми управляващи?На какво може да пречи един въпрос от депутат от опозицията? Според мен на кражба например? Или на една далавера с 10 млрд., които се очаква да бъдат изтеглени като кредит?”, заяви лидерът на опозицията Корнелия Нинова.

„От 26 март няма въпрос, на който да не е отговорено. Няма такъв вариант, в който да е върнато питане или въпрос от мен”, отговори председателят на НС Цвета Караянчева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.