Решението беше взето на извънредно правителствено заседание

Големите вериги хранителни магазини вече са длъжни да предлагат продукция на местни (регионални) производители в обектите си. Решението беше взето на извънредно правителствено заседание.

Съответните продукти трябва да са изложени на достатъчно голяма площ и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че става въпрос за регионални стоки.

В списъка влизат млякото и млечните продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

Министерството на земеделието иска повече българска продукция в магазините

Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите. Единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Според постановлението на Министерския съвет мярката се отнася до производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Производители и търговци обсъждат идеята за повече български продукти в магазините

Новите текстове влизат в сила от момента на обнародването им в „Държавен вестник”. 

„Българските производители и фермерите за първи път ще могат да поемат глътка въздух от почти умиращия сектор, защото ще имат реализация на своя продукт, на суровото мляко. Цените на млечните продукти няма да се повишат. Ако търговците тръгнат към спекула, винаги трябва да имат едно наум, че държавата има механизъм, който да урегулира това нещо”, коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.