По информация на NOVA производителите са поискали от постановлението да бъдат изключени хлябът и хлебните изделия

Поредно обсъждане на идеята на земеделското министерство за повече българска продукция в търговските вериги в страната. На среща в Министерството на икономиката производителите са изразили съгласие с поощряването на предлагането на българска продукция. По информация на NOVA обаче те са поискали от постановлението да бъдат изключени хлябът и хлебните изделия. Причината - те са най-бързо оборотната стока. Производителите настояват и за това да се добави „продажбата на 90% млечни продукти, произведени в България, от 100% българско мляко“.

Какво в предложението на Министерството на земеделието за повече родна продукция в магазините притесни бизнеса?

Междувременно от ВМРО предлагат, ако големите вериги откажат да увеличат процента български стоки в асортимента си, да им бъде налаган специфичен данък за опериране на родния пазар.

Министерството на земеделието иска повече българска продукция в магазините

„Ако продължи този спор, има и алтернативно решение, което в Унгария е приложено - данък конкретно за тези търговци. Той може да бъде връщан като субсидия към земеделските производители в регионите. Лишено е от основание твърдението, че ще скочат цените. Няма пречка евтиният йордански домат да бъде до българския и българският потребител да избере кой да купи“, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

„Този проект ще вдигне цените. Българските търговски вериги подкрепят родните производители от много време. Мерките, които се предлагат в този законопроект, удрят в обратната посока. Сегашните производители, с които българските търговци работят, трябва да бъдат изместени за сметка на регионалните. Това не е почтено“, категоричен е Йордан Матеев от Сдружението на модерната търговия.

Въвеждат по-леки мерки за фермерите и работниците на пазарите

Бизнесът приветства мерки в защита на българското производство